Τον περασμένο Ιούλιο, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που είχε πραγματοποιηθεί στη Βουδαπέστη, είχε συμφωνηθεί η προώθηση της γεωθερμίας. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και τώρα η προεδρία της Ουγγαρίας, η οποία επιδιώκει τη μείωση των οικονομικών κινδύνων που συνδέονται με τη γεωθερμία. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους και να απλουστεύσουν την αδειοδότηση, σε σχέση με τα έργα γεωθερμίας.

«Η αποτελεσματική χρήση της γεωθερμικής ενέργειας είναι απαραίτητη για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα στους τομείς της θέρμανσης και ψύξης», ανέφερε σχετικό έγγραφο στη βάση του οποίου είχαν γίνει οι συζητήσεις τον περασμένο Ιούλιο, ενώ περιλαμβάνονταν δράσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων στη γεωθερμία και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ανάμεσα στις λύσεις που προτείνονται, η δυνατότητα χρηματοδοτικών μέσων που υποστηρίζονται από το κράτος.

Όπως αναφέρει το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα «λαμβάνοντας υπόψη τόσο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο όσο και το επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση γεωθερμικών πεδίων υψηλής θερμοκρασίας, οι προοπτικές για τη διείσδυση της γεωθερμικής ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα, είναι θετικές τόσο σε επίπεδο παραγωγής θερμικής ενέργειας (85 MWth το έτος 2021 κυρίως για κάλυψη αναγκών του πρωτογενούς τομέα) όσο και ηλεκτροπαραγωγής, όπου ακόμη δεν υπάρχει αντίστοιχη μονάδα σε λειτουργία στην ελληνική επικράτεια, αν και είναι διεθνώς ιδιαίτερα εμπορικά ώριμη τεχνολογική εφαρμογή. Στόχος με ορίζοντα το έτος 2030 είναι να διευρυνθεί η έρευνα για γεωθερμικά πεδία και να επιτευχθεί η ανάπτυξη δυναμικού τουλάχιστον 100 Mwe».

Διαβάστε ακόμη