Η Τουρκία σχεδιάζει να προσφέρει τουλάχιστον 2.000MW νέας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάθε χρόνο έως το 2035, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις επενδύσεις στον τομέα, σύμφωνα με αξιωματούχους με γνώση του θέματος, αναφέρει το Bloomberg.
Η Τουρκία ανακοίνωσε την επανέναρξη των δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την επέκταση του δυναμικού της σε καθαρή ενέργεια. Το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων επιβεβαίωσε ότι τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί μια σειρά δημοπρασιών με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων της ηλιακής, της αιολικής και της βιομάζας, σύμφωνα με το middleeastmonitor.com.
Οι δημοπρασίες, που θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2025, θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη έργων ανανεώσιμης ενέργειας μεγάλης κλίμακας με στόχο την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Η πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται επίσης με τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή με την επίτευξη του στόχου της να παράγει το 65% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.
Προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδυτών
Οι δημοπρασίες αναμένεται να προσελκύσουν ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων τουρκικών εταιρειών και ξένων επενδυτών που επιθυμούν να επωφεληθούν από τους άφθονους φυσικούς πόρους και τη στρατηγική θέση της Τουρκίας. Το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, ιδίως στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από παγκόσμιες εταιρείες ενέργειας τα τελευταία χρόνια.
Οι επερχόμενες δημοπρασίες θα περιλαμβάνουν ένα μείγμα μεγάλων και μικρών έργων, παρέχοντας ευκαιρίες τόσο για καθιερωμένες ενεργειακές εταιρείες όσο και για νεοεισερχόμενους στην αγορά. Η κυβέρνηση εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να προσφέρει ευνοϊκές επιλογές χρηματοδότησης και εξορθολογισμένες διαδικασίες έγκρισης για να εξασφαλίσει την ταχεία ανάπτυξη των έργων.
Εκτός από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, οι δημοπρασίες θα δώσουν νέα έμφαση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, με αρκετές παράκτιες περιοχές να έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανές τοποθεσίες για αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας. Το πλούσιο υπεράκτιο αιολικό δυναμικό της Τουρκίας θεωρείται ως βασικό πλεονέκτημα για να βοηθήσει τη χώρα να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κίνηση για την επανάληψη των δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Τουρκική Δημοκρατία επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μειώσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, ιδίως φυσικό αέριο. Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να μειώσει το ενεργειακό κόστος με την πάροδο του χρόνου και να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στις ενεργειακές αγορές της χώρας.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τις ανανεώσιμες πηγές να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας το 2023. Οι νέες δημοπρασίες στοχεύουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυναμική με την αύξηση της δυναμικότητας των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι δημοπρασίες αναμένεται επίσης να συμβάλουν στους ευρύτερους στόχους της Τουρκίας για την πράσινη ενέργεια στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδίου της, το οποίο περιλαμβάνει σχέδια για την αύξηση της δυναμικότητας της εγκατεστημένης ηλιακής ενέργειας σε 20 γιγαβάτ (GW) και της αιολικής ενέργειας σε 25 GW έως το 2035, σύμφωνα με το middleeastmonitor.com.
Καθώς η Τουρκία προχωρά στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επερχόμενες δημοπρασίες θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση του ενεργειακού τοπίου της χώρας, στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και στην ενίσχυση της θέσης της στην παγκόσμια αγορά καθαρής ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη