Εφικτό θεωρεί τον στόχο του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με ανάλυσή του.

Αναμένεται ότι η δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 2,7 φορές έως το 2030 και ότι σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως τότε, ανακοίνωσε ο ΙΕΑ στο Παρίσι.

Οι πολιτικές για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο να προσφέρονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος σε σύγκριση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα. Αυτό οδηγεί σε νέα ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά, ενώ τα μέτρα βιομηχανικής πολιτικής προωθούν την κατασκευή φωτοβολταϊκών και αιολικών.

Η Κίνα και τα φωτοβολταϊκά οδηγούν την πρόοδο των ΑΠΕ

Ο ΙΕΑ θεωρεί τις εξελίξεις στην Κίνα και την επέκταση των φωτοβολταϊκών ως τους κινητήριους μοχλούς της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι το 2030, το 60% της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, ενώ η Ινδία θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη από τις μεγάλες οικονομίες.

Όσον αφορά τις τεχνολογίες, προβλέπεται ότι μόνο τα φωτοβολταϊκά θα αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2030. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατασκευής νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ενέργειας και της αύξησης των ηλιακών εγκαταστάσεων στις στέγες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Και παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, ο ΙΕΑ βλέπει επίσης ότι ο τομέας της αιολικής ενέργειας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ανάκαμψης: ο ρυθμός επέκτασης θα διπλασιαστεί μεταξύ 2024 και 2030 σε σύγκριση με την περίοδο μεταξύ 2017 και 2023.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναπτύσσονται ταχύτερα από ό,τι οι εθνικές κυβερνήσεις μπορούν να θέσουν στόχους», δήλωσε ο διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ. «Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών ή την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πλέον η φθηνότερη επιλογή για την κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας σχεδόν σε κάθε χώρα του κόσμου».

Απαιτείται μεγαλύτερη δέσμευση για αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες

Ο στόχος του τριπλασιασμού της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τέθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι τον Δεκέμβριο είναι εφικτός εάν γίνουν περισσότερα σε διεθνές επίπεδο για να μειωθεί το υψηλό κόστος χρηματοδότησης νέων έργων στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Και αυτό διότι το κόστος αυτό εξακολουθεί επί του παρόντος να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε περιοχές με υψηλό δυναμικό, όπως η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία.

Η έκθεση του ΙΕΑ καλεί επίσης τις χώρες να αυξήσουν την ενσωμάτωση μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και η αιολική ενέργεια, στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσφατα, το ποσοστό της αχρησιμοποίητης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά και ήδη σε αρκετές χώρες είναι περίπου 10%. Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, οι χώρες θα πρέπει να αυξήσουν την ευελιξία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, να εκσυγχρονίσουν τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να αυξήσουν τις δυνατότητες αποθήκευσης.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι διεθνείς στόχοι για το κλίμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας πιστεύει ότι πρέπει να επιταχυνθεί όχι μόνο η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και η παραγωγή βιώσιμων βιοκαυσίμων, βιοαερίων, υδρογόνου και συνθετικών καυσίμων. Καθώς τα καύσιμα αυτά εξακολουθούν να είναι πιο ακριβά από τα αντίστοιχα ορυκτά καύσιμα, το μερίδιό τους στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας αναμένεται να παραμείνει κάτω από το 6% το 2030.

Διαβάστε ακόμη