Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Κροατίας, το Senj, με ισχύ 156 μεγαβάτ (MW) και προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή 530 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρικής ενέργειας, έλαβε άδεια που του επιτρέπει να περάσει από τη δοκιμαστική στην κανονική λειτουργία.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας αγοράς ευελιξίας με τον ιδιοκτήτη του αιολικού πάρκου, την Energija projekt, η τοποθεσία εντάχθηκε στην εικονική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου GEN-I, ο οποίος έχει πλέον καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους συσσωρευτές στην Κροατία.

Το εργοστάσιο είναι ένα προηγμένο σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας που συγκεντρώνει το δίκτυο των διασκορπισμένων πηγών ενέργειας, των χρηστών και των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε μια κοινή πλατφόρμα. Αυτό το έξυπνο σύστημα προσαρμόζεται στην κατάσταση που επικρατεί κάθε φορά στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους ιδιοκτήτες των πηγών παραγωγής και στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό του. Βελτιστοποιώντας την αγορά και την πώληση ενέργειας στις οργανωμένες αγορές ενέργειας και υπηρεσιών συστημάτων, ο εικονικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας διευκολύνει τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες ενεργειακών εγκαταστάσεων. Τα μέλη της εικονικής «κοινότητας» απολαμβάνουν επίσης χαμηλότερο κόστος πρόσβασης στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη