Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά να υπολείπονται του στόχου του ΟΗΕ για τριπλασιασμό της δυναμικότητας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως προκύπτει από έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο κόσμος πρόκειται να προσθέσει περισσότερα από 5.500 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από τώρα έως το 2030, σχεδόν τριπλάσια αύξηση από την αύξηση μεταξύ 2017 και 2023, αναφέρει η έκθεση IEA Renewables 2024.

Είπε ότι η αύξηση είναι ισοδύναμη με την τρέχουσα δυναμικότητα ενέργειας της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί, αλλά δεν είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε στη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα.

Για να τριπλασιάσει ο κόσμος τη δυναμικότητα, οι κυβερνήσεις πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό απαιτεί την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (15,5 εκατομμυρίων μιλίων) δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την επίτευξη 1.500 GW αποθηκευτικής ικανότητας μέχρι το 2030, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πρόκειται να αντιπροσωπεύουν το 80% της αύξησης της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Ο αιολικός τομέας προβλέπεται επίσης να ανακάμψει και να διπλασιάσει τον ρυθμό επέκτασής του έως το 2030 σε σύγκριση με την περίοδο 2017-2023.

Η παγκόσμια ηλιακή παραγωγική ικανότητα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.100 GW μέχρι το τέλος του 2024, υπερδιπλάσια της εκτιμώμενης ζήτησης μέχρι τότε. Αυτή η πληθώρα προσφοράς έχει συμβάλει στη μείωση των τιμών των φωτοβολταϊκών μονάδων, αλλά σημαίνει επίσης ότι πολλοί κατασκευαστές αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές απώλειες, προστίθεται στην έκθεση.

Ενώ ο στόχος του ΟΗΕ αποτελεί πρόκληση, οι εθνικές κυβερνήσεις πετυχαίνουν τους στόχους τους, με 70 χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμης ενέργειας, να εκτιμάται ότι θα επιτύχουν ή θα ξεπεράσουν τους στόχους τους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030.

Διαβάστε ακόμη