Στα fake news και στους μύθους που διακινούνται απάντησε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό TalkRadio 98.9. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως ένας μύθος που διακινείται είναι πως οι εταιρίες που βάζουν ανεμογεννήτριες βάζουν φωτιά στα δάση, «γιατί τάχα διευκολύνει στην αδειοδοτική διαδικασία». «Δεν υπάρχει κάτι πιο ανυπόστατο από αυτό» απάντησε ο κ. Λαδακάκος, επισημαίνοντας πως η ΕΛΕΤΑΕΝ δημοσίευσε μια ειδική μελέτη για τις περιοχές που επλήγησαν από φωτιές και σε ποιες τελικά μπήκαν ανεμογεννήτριες. Αποδείχτηκε ότι ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν μόλις στο 0,06% των εκτάσεων των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές.

Ο κ. Λαδακάκος σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο που λειτουργεί προστατευτικά, «δεν μπορούν να μπουν ανεμογεννήτριες σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί απόλυτης προστασίας της φύσης», σημείωσε και υπογράμμισε πως «δεν ισχύει αυτό που ακούγεται ότι είναι άναρχη η εγκατάσταση ανεμογεννητριών -είναι μύθος- και αν ήταν έτσι δεν θα έκανε 10 χρόνια για να αδειοδοτηθεί ένα έργο». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως η αδειοδοτική διαδικασία πλησιάζει τη δεκαετία και μέσα σε αυτήν την περίοδο ένα έργο περνάει από την κρίση διαφόρων υπηρεσιών και βέβαια στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βούληση των εταιριών είναι να έρθουν σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Το 2023 σχεδόν το 25% της ενέργειας που καταναλώθηκε στη χώρα παράχθηκε από ελληνικά πάρκα και αυτό όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι μια μεγάλη επιτυχία της χώρας και εάν συνυπολογιστούν και τα φωτοβολταϊκά, τότε το συνολικό ποσοστό «πράσινης» ενέργειας φτάνει το 50%. «Όλες οι επιστημονικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο συγκλίνουν πως η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα, κυρίως από λιγνίτη και πετρέλαιο, έχει τεράστια συνεισφορά στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και η μόνη ασφαλής και βιώσιμη λύση για να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα είναι οι ΑΠΕ», είπε καταλήγοντας.

Διαβάστε ακόμη