Οι μεγάλοι ενεργειακοί καταναλωτές «δεν προμηθεύονται πολλές ανανεώσιμες PPAs», καθώς οι διαθέσιμες προσφορές ήταν μη ελκυστικές, δήλωσε ο Χουάν Αντόνιο Λαμπάτ, γενικός διευθυντής της ισπανικής χημικής ένωσης Feique, κατά τη διάρκεια μιας βιομηχανικής διάσκεψης στη Μαδρίτη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Montel, οι εταιρείες μπορούν αυτή τη στιγμή να επωφεληθούν από σχεδόν μηδενικές τιμές κατά πολλές ώρες της ημέρας στη χονδρική αγορά, εν μέσω εκρηκτικής αύξησης της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ισπανία, γεγονός που αποθάρρυνε την ανάθεση μακροχρόνιων PPAs, είπε ο Λαμπάτ στη διάσκεψη που διοργανώθηκε από την ενεργειακή συμβουλευτική Aege.

Η «πράσινη» αύξηση της Ισπανίας οδήγησε ήδη τις καθημερινές τιμές ενέργειας στα 13,67 ευρώ/MWh τον Απρίλιο, κάνοντάς την τον φθηνότερο μήνα στην ιστορία. Εν τω μεταξύ, το προφίλ προσφοράς των πράσινων PPAs ήταν κυρίως «πληρωμή κατά παραγωγή», γεγονός που δεν καλύπτει πάντα τις ανάγκες των εταιρικών αγοραστών, δήλωσε ο Λαμπάτ.

Οι ισπανικές βιομηχανίες μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να αλλάξουν την ενεργειακή τους σύμβαση μετά την ενεργειακή κρίση του 2022 με τις ιστορικά υψηλές τιμές, παρά τις ρυθμιστικές προσπάθειες προώθησης των PPAs, ανέφερε ο Λαμπάτ. Μόνο το 20-25% της ζήτησής τους είναι συμβεβλημένο μακροχρόνια, πρόσθεσε.

Οι χαμηλές τιμές που παρατηρήθηκαν στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους περιόρισαν τη δραστηριότητα στην αγορά PPAs, συμφώνησε η Σίλβια Εσκουντέρο, επικεφαλής ανώτερης προέλευσης στην Statkraft Iberia, κατά την ίδια εκδήλωση. Ωστόσο, η αγορά PPAs βλέπει αυτή τη στιγμή «πολλή δραστηριότητα» ξανά, σημείωσε.

Ωστόσο, η εστίαση στις τιμές χονδρικής κατά την απόφαση για υπογραφή μακροχρόνιων PPAs είναι λάθος, δεδομένης της τρέχουσας μεταβλητότητας της αγοράς, δήλωσε ο Φερνάντο ντε Χουάν, επικεφαλής προέλευσης στην Axpo Iberia. Οι PPAs δεν θα πρέπει να θεωρούνται «ευκαιρία» λόγω των χαμηλών τιμών που προσφέρονται, αλλά μάλλον ως τρόπος διαφοροποίησης των μακροχρόνιων κινδύνων, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη