Μέσα στο 2024, προστέθηκε ένα νέο σημείο έγχυσης βιομεθανίου στο δίκτυο μεταφοράς της Amber Grid στην περιοχή Ραντβιλίσκις, στη Λιθουανία, συνδέοντας ένα εργοστάσιο βιομεθανίου που ανήκει στην ομάδα εταιρειών Agrokoncernas, αναφέρει το Ceenergy News.

Αυτή η σύνδεση είναι το δεύτερο σημείο έγχυσης βιομεθανίου στο δίκτυο μεταφοράς αερίου της Λιθουανίας και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της βιώσιμης ενεργειακής επιχείρησης. Αυτή τη στιγμή, το πράσινο βιοαέριο που παράγεται από τις γεωργικές πρώτες ύλες της Agrokoncernas παραδίδεται μέσω αγωγών, και η τεχνική χωρητικότητα εισόδου θα επιτρέπει τη μεταφορά περισσότερων από 21 γιγαβατώρες (GWh) βιομεθανίου ετησίως.

Η σύνδεση του δεύτερου σημείου έγχυσης βιομεθανίου είναι ένα ακόμη επιτυχές παράδειγμα του πώς οι προσαρμοσμένες απαιτήσεις βοηθούν στην πιο αποτελεσματική ενσωμάτωσή του βιομεθανίου στο σύστημα μεταφοράς αερίου. Από το τέλος του 2022, οι παραγωγοί βιοαερίου θα μπορούν να εκτελούν εργασίες στο σύστημα μεταφοράς μόνοι τους με τη συγκατάθεση του φορέα του συστήματος μεταφοράς. Αυτό επιτρέπει στους παραγωγούς βιομεθανίου να οργανώνουν την ανάπτυξη τόσο του δικού τους συστήματος αερίου όσο και του συστήματος μεταφοράς ανεξάρτητα.

«Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη του πράσινου αερίου κάνοντάς το όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και εύκολο για τους παραγωγούς να συνδεθούν με το σύστημα μεταφοράς μας, να αποκτήσουν πιστοποιητικά προέλευσης και να εμπορευτούν το πράσινο αέριο», δήλωσε ο Νεμούντας Μπικνιούς, Διευθύνων Σύμβουλος της Amber Grid. «Η σταθερή αύξηση του αριθμού των έργων βιομεθανίου που βρίσκονται σε ανάπτυξη φέρνει τη Λιθουανία πιο κοντά στο στόχο της να μειώσει την επίδρασή της στην κλιματική αλλαγή και να γίνει χώρα παραγωγής πράσινης ενέργειας».

Αυτή τη στιγμή, η Amber Grid έχει ήδη χορηγήσει σύνδεση στο δίκτυο μεταφοράς σε 13 παραγωγούς βιομεθανίου, εκ των οποίων οι έξι έχουν υπογράψει συμφωνίες σύνδεσης. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πελάτες σκοπεύουν να συνδέσουν τα εργοστάσιά τους μέχρι το 2025. Αναμένεται ότι έως και 0,5 τεραβατώρες (TWh) βιομεθανίου ετησίως θα τροφοδοτηθούν στο δίκτυο μέχρι τότε. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, 87 GWh βιομεθανίου που παράγεται στη Λιθουανία θα τροφοδοτηθεί στο σύστημα από υπάρχοντα εργοστάσια βιομεθανίου. Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή ανεξαρτησία, την εκτίμηση της κλιματικής αλλαγής και τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα της Λιθουανίας.

Οι εταιρείες που παράγουν βιομεθάνιο και το τροφοδοτούν στο δίκτυο μεταφοράς ή διανομής μπορούν επίσης να αποκτήσουν εγγύηση προέλευσης πράσινου αερίου. Το σύστημα Μητρώου Εγγύησης Προέλευσης Πράσινου Αερίου, που διαχειρίζεται η Amber Grid, παρέχει ασφαλή και αξιόπιστη πρόσβαση στα δεδομένα εγγύησης προέλευσης για τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, τους προμηθευτές και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. Αυτό διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και τη διαφάνεια των κινήσεων πράσινης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη