Το πρώτο εργοστάσιο παγκοσμίως για την μαζική παραγωγή εύκαμπτων ημιδιαφανών Οργανικών Φωτοβολταϊκών,που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025 στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να συμβάλει στην αυτονομία της Ευρώπης στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Το εργοστάσιο γίνεται στο πλαίσιο του έργου Horizon Europe Flex2Energy Project, το οποίο είναι το μοναδικό έργο που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Flex2Energy συντονίζεται από την εταιρία Organic Electronic Technologies-OΕΤ, με την συμμετοχή 17 στρατηγικών φορέων και βιομηχανιών από όλη την Ευρώπη, και έχει συνολικό προϋπολογισμό 21,2 εκατ. ευρώ.

Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά που θα παράγονται στην Ελλάδα θα είναι ημιδιαφανή, ελαφρά και θα τοποθετούνται εύκολα σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Στον αγροτικό τομέα τα Οργανικά Φωτοβολταϊκά θα εξασφαλίσουν ενεργειακή αυτονομία στα θερμοκήπια, καθώς και τριπλή χρήση γης με ουσιαστική αύξηση της αγροτικής παραγωγής.

Τον Νοέμβριο θα διοργανωθεί στην Αθήνα ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο. Η πρώτη ημέρα του θα είναι αφιερωμένη στα οργανικά φωτοβολταϊκά και τις νέες λύσεις πράσινης ενέργειας, ενώ στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η δημιουργία του εργοστασίου μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών τρίτης γενιάς. Η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στα Αγροβολταϊκά και τα Οργανικά Φωτοβολταϊκά στα θερμοκήπια και τις ανοιχτές καλλιέργειες.

Διαβάστε ακόμη