Εννέα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Ολλανδία, είδαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μεταξύ Αυγούστου 2023 και Ιουλίου 2024 να ξεπερνά το 80% της ωριαίας εγχώριας ζήτησής τους. Μάλιστα, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ολλανδίας, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 100% της ζήτησης. Τα προαναφερθέντα επισημαίνει το Ember σε ανάρτησή του στο LinkedIn.

Πρόσφατα, το Ember δημοσίευσε έκθεση, στην οποία αναλύει τις προοπτικές των μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το Ember τονίζει πως η αποθήκευση ενέργειας μέσω μπαταριών θα μπορούσε να διευκολύνει την εξισορρόπηση των δικτύων των κρατών-μελών της ΕΕ και να συμβάλει στην αποδοτικότερη διαχείριση της πλεονάζουσας καθαρής ενέργειας, η οποία μέχρι τώρα υφίσταται σημαντικές περικοπές.

Οι μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα του ενεργειακού συστήματος. Καταρχάς, επιτρέπουν την αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, για χρήση σε ώρες που η παραγωγή τους είναι περιορισμένη. Αυτό συμβάλλει στη σταθερότητα και την αξιοπιστία του δικτύου, μειώνοντας την εξάρτηση από παραδοσιακές, ρυπογόνες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, οι μπαταρίες επιτρέπουν την εξομάλυνση των αιχμών στη ζήτηση ενέργειας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους για τους καταναλωτές.

Η ανάρτηση του Ember στο LinkedIn: 

Μεταξύ Αυγούστου 2023 και Ιουλίου 2024, εννέα χώρες είδαν την ηλιακή ενέργεια να ξεπερνά το 80% της ωριαίας εγχώριας ζήτησης τους – συμπεριλαμβάνονται η Ολλανδία και η Ελλάδα, όπου η ηλιακή παραγωγή ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 100% της ζήτησης.

Η καθαρή ευελιξία προσφέρει λύσεις που εξισορροπούν το δίκτυο όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια υπερβαίνουν ή δεν καλύπτουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι, αντί να σπαταλιέται, η πλεονάζουσα καθαρή ενέργεια της ΕΕ μπορεί να: αποθηκευτεί για αργότερα, να μεταφερθεί αλλού όπου υπάρχει ανάγκη ή συγχρονιστεί με την κατανάλωση.

Διαβάστε ακόμη