Βιωσιμότητα- ενέργεια ©pixabay

S&P Global: Οι 10 “πράσινες” τάσεις για το 2024

Τις δέκα κορυφαίες τάσεις του 2024 σε σχέση με τεχνολογίες για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύει με έκθεσή της η S&P Global. Οι τάσεις αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πράσινης μετάβασης σε διεθνές επίπεδο. Η έκθεση της S&P Global προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την πορεία της πράσινης μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές οι τεχνολογικές τάσεις καθοδηγούν τις επενδύσεις, την έρευνα και τις πολιτικές, παρέχοντας κατευθύνσεις για βιώσιμες λύσεις που μπορούν να επιταχύνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, η κατανόηση και η εφαρμογή αυτών των τάσεων μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών και στη στήριξη μιας πιο πράσινης οικονομίας, προάγοντας παράλληλα την καινοτομία και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ κρατών, επιχειρήσεων και οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι 10 «πράσινες» τάσεις

Οι τάσεις που αναδεικνύει η έκθεση είναι οι εξής:

  1. Επενδύσεις Cleantech

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, οι επενδύσεις σε τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θα φθάσουν σχεδόν τα 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024 και το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2030. Οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες, αποτελούν την «κορωνίδα» της προσπάθειας για πράσινη μετάβαση.

  1. Μέση μείωση CAPEX

Το μέσο capex των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας θα μειωθεί κατά άλλο 15%-20% έως το 2030. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει τις επενδύσεις σε αυτές, ενώ πρόκειται να βοηθήσει και τα αναπτυσσόμενα κράτη να απεξαρτηθούν από τα ορυκτά καύσιμα ευκολότερα.

  1. Απανθρακοποίηση

Οι κατασκευαστές τεχνολογιών καθαρής ενέργειας καθιστούν την απαλλαγή από τον άνθρακα βασικό στοιχείο τόσο των προϊόντων όσο και των στρατηγικών τους. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα για τη λήψη αποφάσεων σε επιχειρηματικό επίπεδο.

  1. Πόλεμος τιμών λόγω υπερπροσφοράς

Η υπερπροσφορά οδηγεί τους κατασκευαστές ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης σε πόλεμο τιμών – συμπιέζοντας τα περιθώρια κέρδους και θέτοντας σε κίνδυνο τις προσπάθειες εντοπισμού. Μάλιστα, ιδιαίτερα πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σκληρό ανταγωνισμό των Κινέζων κατασκευαστών.

  1. Υπεράκτια αιολική δυναμικότητα

Αναμένεται ρεκόρ υψηλών δημοπρασιών υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας το 2024, παρά την αύξηση του κόστους κεφαλαίου. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια και θα προσφέρει λύσεις για καθαρή παραγωγή ενέργειας σε πολλά κράτη.

  1. Προσφορά ανεμογεννητριών

Οι «δυτικοί γίγαντες» των ανεμογεννητριών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερο ανταγωνισμό από την «ανατολή» και ιδιαίτερα την Κίνα.

  1. Υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Αναμένεται υψηλότερο παγκόσμιο ενδιαφέρον για υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα ως πρώτη ύλη για αμμωνία, συνθετικό μεθάνιο και συνθετικά υγρά.

  1. Απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα

Το 2024 θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την τεχνολογικά βασισμένη απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα βοηθήσει τις βιομηχανίες να κάνουν την παραγωγική τους διαδικασία πιο «πράσινη».

  1. Ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας

Οι προσπάθειες για την ανακούφιση της συμφόρησης του δικτύου και των περιορισμών αδειοδότησης θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  1. Οι ΔΣΜ απαιτούν ευελιξία

Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς θα πρέπει να αξιολογούν τις ανάγκες τους σε ευελιξία από το 2025, οδηγώντας σε πρόσθετες προμήθειες αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr