Η νορβηγική Equinor αγόρασε μερίδιο 9,8% αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον όμιλο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, καθιστώντας την το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά τη δανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Η τιμή της μετοχής της Orsted αυξήθηκε μετά την είδηση, διαπραγματευόμενη 3,4% υψηλότερα, ενώ οι μετοχές της Equinor μειώθηκαν κατά 1,9%.

Εκπρόσωπος της Orsted αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Equinor δήλωσε ότι έχει μακροπρόθεσμη προοπτική για την επένδυση, αλλά δεν σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό της πέραν του 10%.

Η Orsted, η μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο, έχει πληγεί από την εκτίναξη του κόστους και τις καθυστερήσεις έργων, καθώς ο πληθωρισμός αύξησε τις τιμές των τουρμπίνων και άλλου εξοπλισμού και υπηρεσιών, στέλνοντας τις μετοχές της σε πτώση 65% από τις αρχές του 2021.

Η Equinor, εν τω μεταξύ, επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και η τιμή της μετοχής της σχεδόν διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο, αλλά η εταιρεία δυσκολεύεται να δημιουργήσει το χαρτοφυλάκιό της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρά τον καθορισμό φιλόδοξων στόχων.

Διαβάστε ακόμη