Την ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027» της εγκατάστασης και λειτουργίας επτά φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με δικαιούχο την Ενεργειακή Κοινότητα Δήμου Κοζάνης, υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 6.764.158,91 ευρώ και η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 5.411.327,13 ευρώ.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, σε ποσοστό που μπορεί να φτάνει και το 100%, των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Κοζάνης, μέσω ενός συστήματος που επιτρέπει σε φορείς με πολλαπλές μονάδες ή κτίρια να μοιράζονται την παραγωγή ενέργειας από έναν κοινό ενεργειακό πόρο (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός/ virtual net-metering), εν προκειμένω την ηλιακή ενέργεια, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη της παρούσης συγκυρίας λόγω εξωγενών εξελίξεων.

Ειδικότερα, προβλέπεται η εγκατάσταση 7 φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής ισχύος 7MW, με σκοπό την παραγωγή πράσινης ενέργειας, η οποία θα καλύπτει αποκλειστικά τις ενεργειακές ανάγκες δημόσιων κτηρίων ή εγκαταστάσεων του Δήμου Κοζάνης (π.χ. δημοτικά και σχολικά κτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, κ.α.). Επιπλέον, έχει προβλεφθεί η κάλυψη αναγκαίων μελετών και υπηρεσιών, τόσο κατά το στάδιο προετοιμασίας, όσο και για το στάδιο της υλοποίησης του έργου, καθώς και τα κόστη σύνδεσης με το δίκτυο.

Είναι το πρώτο έργο Ενεργειακής Κοινότητας που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 και θεωρείται βέβαιον ότι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τον Δήμο Κοζάνης, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης, έχει ως εταίρους: Τον Δήμο Κοζάνης, τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου, την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης και την Ανώνυμη Εταιρία Διοίκησης – Διαχείρισης Βιοτεχνικού Πάρκου Κοζάνης.

Διαβάστε ακόμη