Η Ισπανία πρέπει να επιταχύνει την ανάπτυξη νέων έργων αιολικής ενέργειας, εάν θέλει να επιτύχει τον στόχο της για το 2030, δηλαδή τον διπλασιασμό της υφιστάμενης ισχύος, δήλωσε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, η Ρόσιο Σικρέ (Rocio Sicre), πρόεδρος του λόμπι της αιολικής ενέργειας AEE, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Η ομάδα καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να απλοποιήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης, να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού και να ενισχύσουν τον εξηλεκτρισμό. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία έχει μειωθεί το 2022 και το 2023.

Η Μαδρίτη έχει θέσει ως στόχο για το τέλος της δεκαετίας να φτάσει τα 62 γιγαβάτ εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, διπλάσια από τα περίπου 31 γιγαβάτ που έχει τώρα.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια «τεράστια πρόκληση», λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ισπανία έχει προσθέσει περίπου 1 GW μέχρι στιγμής φέτος και μόλις 607 μεγαβάτ πέρυσι, δήλωσε η Σικρέ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη αιολική ενέργεια και την χρειαζόμαστε πιο γρήγορα», δήλωσε η Σικρέ.

Ενώ ο αργός ρυθμός με τον οποίο προστίθεται νέα δυναμικότητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, «ο πιο σημαντικός είναι ο ρυθμός αδειοδότησης που έχουμε βιώσει κυρίως τα έτη 2020-2022, ο οποίος αποδείχθηκε ανεπαρκής», είπε.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει πιέσει τις τιμές, και οι κοινωνικές αντιδράσεις σε περιοχές όπως η Γαλικία έχουν επίσης πλήξει τον τομέα, πρόσθεσε.

Η αιολική ενέργεια αποτελεί βασική πηγή ενέργειας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα τόσο της ισπανικής όσο και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Μέχρι στιγμής φέτος, έχει παράγει πάνω από το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει τους αιολικούς στόχους της, εάν δεν αντιμετωπίσει ζητήματα όπως οι τοπικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές και οι εμπλοκές στην αδειοδότηση που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων.

Διαβάστε ακόμη