Μοναδικό πλεονέκτημα όσον αφορά στην παραγωγή ενέργειας δίνει η γεωγραφία της Ελβετίας, καθώς οι ταμιευτήρες στα βουνά και οι εκατοντάδες υδροηλεκτρικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα εξασφαλίζουν ότι το 55 έως 60% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα προέρχεται από καθαρή υδροηλεκτρική ενέργεια.

Περίπου δώδεκα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με αντλησιοταμίευση καθιστούν επίσης δυνατή την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της υδροηλεκτρικής ενέργειας από τα ελβετικά βουνά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα δεν είναι πλήρως ενσωματωμένη στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μια συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ έχει ως στόχο να το αλλάξει αυτό. Μαζί με άλλες διμερείς συμφωνίες, θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους και να ρυθμίσει θεμελιωδώς τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ελβετίας και της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt.

Ωστόσο, αν και διπλωματικοί κύκλοι είναι βέβαιοι ότι οι νέες διμερείς συμφωνίες θα διαπραγματευτούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να καθυστερήσει. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι εμπειρογνώμονες και των δύο πλευρών συμφωνούν ότι τόσο η Ελβετία όσο και η ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Αντρέας Σβαμπ (Andreas Schwab), ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλώνει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της Ελβετίας όσο και της ΕΕ».

Ο Μπέρτραμ Μπροσάρντ (Bertram Brossardt), διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Βαυαρίας (VBW) επιβεβαιώνει: «Η πρόσβαση της ΕΕ στην ελβετική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει μεγάλη σημασία, καθώς η Ελβετία διαδραματίζει βασικό ρόλο στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -ιδίως υδροηλεκτρικής- και του ρόλου της ως χώρας διαμετακόμισης για το ευρωπαϊκό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελβετίας θα μπορούσε να υποφέρει

Ωστόσο, η Ελβετία θα επωφεληθεί επίσης, τονίζει ο Μάρτιν Κόλερ (Martin Koller), επικεφαλής στρατηγικής της ελβετικής εταιρείας ενέργειας Axpo: «Με τη συμφωνία ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελβετία θα είναι επίσης χαμηλότερες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα από ό,τι χωρίς τη συμφωνία ηλεκτρικής ενέργειας».

Η συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια προβλέπει δύο σημαντικούς ακρογωνιαίους λίθους:

  1. Πρώτον, το ελβετικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας θα ενσωματωθεί πλήρως στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.
  2. Δεύτερον, η αγορά τελικών πελατών στην Ελβετία θα απελευθερωθεί: Οι καταναλωτές θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους και να συνάπτουν συμβάσεις με προμηθευτές από γειτονικές χώρες. Επί του παρόντος, δεν έχουν άλλη επιλογή από τον τοπικό προμηθευτή ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ιδίως οι μικρότεροι ελβετικοί προμηθευτές ενέργειας αντιστέκονται στον πρόσθετο ανταγωνισμό – και θέτουν έτσι σε κίνδυνο ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας για την ηλεκτρική ενέργεια. Με εκτεταμένες συνέπειες: Επειδή ο πρώτος πυλώνας της συμφωνίας για την ηλεκτρική ενέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελβετία.

Ο λόγος είναι πως η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να μεταφερθεί διασυνοριακά είναι φυσικά περιορισμένη. Αυτό έχει να κάνει με την υποδομή του δικτύου, όπως οι γραμμές και οι μετασχηματιστές. Συνεπώς, οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς δημοπρατούν το δικαίωμα μεταφοράς μιας συγκεκριμένης ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελβετία στη Γερμανία, για παράδειγμα, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Ο διευθυντής της Axpo, Κόλερ λέει ότι οι δημοπρασίες αυτών των λεγόμενων οριακών δυνατοτήτων λειτουργούν βασικά καλά. Ωστόσο, η διαδικασία είναι κάπως πιο περίπλοκη από ό,τι στις πλήρως αυτοματοποιημένες συναλλαγές στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική».

Η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι από το 2025, η ΕΕ θα απαιτεί από τα μέλη της να διατηρούν το 70 % της διασυνοριακής ικανότητας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας για άλλους συμμετέχοντες στην εσωτερική αγορά. Χωρίς συμφωνία για την ηλεκτρική ενέργεια, η Ελβετία θα μείνει εκτός. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Axpo Κόλερ, αυτό έχει ήδη αντίκτυπο. «Οι διασυνοριακές ικανότητες της ΕΕ προς την κατεύθυνση της Ελβετίας έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά».

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα ιδίως τον χειμώνα, όταν η Ελβετία καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από όση παράγει, όπως προειδοποιεί η δεξαμενή σκέψης Avenir Suisse: «Η ικανότητα της Ελβετίας να εισάγει και, συνεπώς, η ασφάλεια του εφοδιασμού της μειώνεται ιδίως τον χειμώνα».

Ο Κόλερ προσθέτει πως «επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες ειδικές αγορές στις οποίες η Ελβετία μπορούσε να συμμετάσχει μέχρι σήμερα, αλλά υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού». Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αγορές ευελιξίας, όπως τα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που φορτίζονται ή εκφορτίζονται για να διατηρούν σταθερή την τάση του δικτύου. Ωστόσο, οι κανονισμοί της ΕΕ περιορίζουν αυτή τη δυνατότητα – και έτσι λειτουργούν ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των Βρυξελλών.

«Πρόκειται για τμήματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αποκτούν τεράστια σημασία λόγω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει ο Κόλερ. Οι ελβετικοί σταθμοί αντλησιοταμίευσης είναι επίσης κατάλληλοι για τους σκοπούς αυτούς. Η Ελβετία θα μπορούσε έτσι να γίνει ένα είδος μπαταρίας για το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από τα βουνά κατά παραγγελία

Το πλεονέκτημα των δεξαμενών αποθήκευσης νερού είναι «πως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια πολύ γρήγορα όταν χρειάζεται», λέει ο Κόλερ. Ο ίδιος προσθέτει πως «η χωρητικότητα στην Ελβετία, η οποία είναι προσβάσιμη μέσα σε λίγα λεπτά, είναι πολύ μεγάλη σε σχετικούς όρους. Είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ».

Εκτός από την Ελβετία, οι δικαιούχοι μιας συμφωνίας ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι η βιομηχανία στη νότια Γερμανία, σύμφωνα με τον Κόλερ.

Η Γερμανία παράγει πολλή ηλεκτρική ενέργεια μέσω αιολικής ενέργειας στο βορρά, αλλά οι μεγαλύτεροι καταναλωτές βρίσκονται στο νότο. «Εάν οι εφεδρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο νότο παρεμβαίνουν όταν αυξάνεται η ζήτηση, τείνει να είναι πιο ακριβό από ό, τι εάν η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αντλησιοταμίευσης που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα πίσω από τα σύνορα και βρίσκονται στην αγορά ούτως ή άλλως». Τονίζει: «Μια συμφωνία ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας θα ήταν επομένως πολύ κερδοφόρα, ειδικά για τη νότια Γερμανία».

Ο ευρωβουλευτής του CDU Σβαμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια της Νότιας Βάδης, η οποία συνορεύει με την Ελβετία, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέει επίσης: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη να είναι σε θέση να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Ελβετία πιο εύκολα σε ώρες αιχμής, για παράδειγμα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής αντλησιοταμίευσης». Αυτό ισχύει και για τη Βαυαρία, όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της VBW, Μπροσάρντ: «Ενόψει των ενεργειακών αναγκών της Βαυαρίας και της αυξανόμενης εξάρτησης από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η στενή συνεργασία με την Ελβετία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν επωφελής».

Διαβάστε ακόμη