Η Βρετανία θα παράσχει χρηματοδότηση ύψους έως 21,7 δισεκατομμυρίων λιρών (28,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων) σε διάστημα 25 ετών για την ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) και υδρογόνου στη βόρεια Αγγλία, ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters.

Η Βρετανία έχει θέσει ως στόχο για το κλίμα την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και έχει δηλώσει ότι η τεχνολογία CCS θα χρειαστεί για να περιοριστούν οι εκπομπές από τους ενεργοβόρους βιομηχανικούς τομείς, καθώς και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Το CCS περιλαμβάνει τη δέσμευση των εκπομπών από σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τη βιομηχανία, ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν υπόγεια, αλλά έχει αργήσει να «απογειωθεί» λόγω του υψηλού κόστους των έργων.

Η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας, η οποία καταψηφίστηκε τον Ιούλιο, είχε υποσχεθεί για το 2023 χρηματοδότηση 20 δισεκατομμυρίων λιρών για το CCS, η οποία δεν δόθηκε ποτέ πλήρως.

Οι δύο εγκαταστάσεις στη βόρεια Αγγλία θα έχουν συνδυασμένη ετήσια ικανότητα δέσμευσης άνθρακα 8,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση τεσσάρων εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους, δήλωσε η κυβέρνηση.

Το σύμπλεγμα HyNet North West στο Merseyside επιδιώκει τη δέσμευση των εκπομπών από βιομηχανικές εγκαταστάσεις και την αποθήκευσή τους σε εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Θάλασσα της Ιρλανδίας. Αναπτύσσεται από κοινοπραξία με επικεφαλής τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor και BP συμμετέχουν στην ανάπτυξη ενός έργου στο Teesside, το οποίο θα αποθηκεύει τις συλληφθείσες εκπομπές κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη