Σε λίγες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και δεύτερη δημοπρασία εγγυήσεων προέλευσης. Υπενθυμίζεται πως έχει γίνει μέχρι τώρα ακόμα μία, ενώ στόχος είναι μέχρι τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου να γίνει ακόμα μια δημοπρασία. Σύμφωνα με πηγές του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), στόχος είναι από τη νέα χρόνια να πραγματοποιείται μία κάθε μήνα. Μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όλοι οι μεγάλοι όμιλοι στην Ελλάδα (ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, METLEN). Επίσης, συμμετέχουν και μερικές εταιρείες του εξωτερικού στη λογική του trader. Η Εγγύηση Προέλευσης είναι το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον ΔΑΠΕΕΠ και πιστοποιεί την προέλευση ηλεκτρικής ενέργειας ίσης με 1MWh που παράγεται από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ σε ένα σταθμό παραγωγής για περίοδο ενός ημερολογιακού μήνα.

Σκοπός σύμφωνα με το διαχειριστή είναι «η απόδειξη προς τον τελικό καταναλωτή του ποσοστού ή της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ και περιλαμβάνεται στο ενεργειακό μείγμα του προμηθευτή του». Η δεύτερη δημοπρασία που θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει την διάθεση τριών διαφορετικών «Προϊόντων Εγγυήσεων Προέλευσης». Και τα τρία αυτά «προϊόντα» αφορούν Εγγυήσεις Προέλευσης για ενέργεια ΑΠΕ που παρήχθη στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Σύμφωνα με τον διαχειριστή, το πρώτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για ενέργεια που παρήγαγαν φωτοβολταϊκοί σταθμοί (Διασυνδεδεμένο Σύστημα), το δεύτερο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για αιολικούς σταθμούς (Διασυνδεδεμένο Σύστημα) και το τρίτο προϊόν αφορά Εγγυήσεις Προέλευσης που εκδόθηκαν για αιολικούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι στο Μη Διασυνδεδεμένο Σύστημα (Νησιά ΜΔΝ).

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως θα εκλείψει εντελώς το ενδιαφέρον σε διετή αναστολή της σύμβασης με ΔΑΠΕΕΠ. Η λογική της λειτουργικής ενίσχυσης φαίνεται πως αποδεικνύεται μια σταθερή λογική με το δεδομένο πως υπάρχει στην αγορά η εκτίμηση πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα δούμε πτώση των τιμών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα και την πτώση των εσόδων. Άρα, αρκετοί παίκτες «βλέπουν» προς τη λογική του εγγυημένου εσόδου. Να σημειωθεί πως οι κάτοχοι των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που έχουν υπογράψει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ, έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν απευθείας στην Αγορά ή να πραγματοποιούν συναλλαγές ως Συμμετέχοντες στις Αγορές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ν. 4425/2016 αναστέλλοντας τη Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης, για διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο χρόνια.

Τέλος, θετική είναι η εικόνα ως προς την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, για τον μήνα Ιούλιο, το σωρευτικό έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 220,91 εκατ. από 249,12, που ήταν τον Ιούνιο. Στον περιορισμό του ελλείμματος διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο οι «υψηλές» τιμές που καταγράφηκαν κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Υπενθυμίζεται πως σε μεγάλο βαθμό ο ειδικός λογαριασμός των ΑΠΕ συντέλεσε στην τροφοδότηση του ταμείου ενεργειακής μετάβασης(ΤΕΜ). Ο ειδικός λογαριασμός είχε πλεόνασμα, λόγω των υψηλών τιμών και πρόσφερε στο ΤΕΜ πάνω από 1 δις. ευρώ για να στηριχθούν οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Διαβάστε ακόμη