Τον Αύγουστο καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ ιστορικά, σύμφωνα με την ανάλυση του Green Tank. Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή από ΑΠΕ για τον Αύγουστο ήταν 2,275 GWh. Μάλιστα, αναφέρεται πως τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους, το 50,9% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μεγάλα υδροηλεκτρικά. Αυτά τα στοιχεία, τα οποία ανακοίνωσε το Green Tank μέσω ανάρτησής του στο LinkedIn, δίνουν αισιοδοξία για την πορεία της ενεργειακής μετάβασης στην Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, δεν έλλειψαν και κάποια δεδομένα που προκαλούν προβληματισμό. Αφενός, το Green Tank επισημαίνει πως τον Αύγουστο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ήταν η δεύτερη υψηλότερη του 2024. Συνολικά, τον συγκεκριμένο μήνα παρήχθησαν 2,194 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Αφετέρου, αναφέρεται πως οι περικοπές καθαρής ενέργειας από την αρχή του έτους έχουν φτάσει τις 565 GWh. Aυτά τα δύο στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν «τροφή» για σκέψη και δράση. Στα θετικά της ανάλυσης, ωστόσο, συγκαταλέγεται και το γεγονός πως το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το πρώτο οχτάμηνο του τρέχοντος έτους βρέθηκε σε χαμηλό δεκαετίας. Πιο αναλυτικά, μόνο το 1.3% της συνολικής ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από εισαγωγές για το εν λόγω διάστημα.
Η ανάρτηση του Green Tank στο LinkedIn
H μηνιαία ανάλυσή μας για την ηλεκτροπαραγωγή:
Τον Αύγουστο καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη μηνιαία παραγωγή από ΑΠΕ (2,275 GWh) ιστορικά. Παράλληλα, η παραγωγή από ορυκτό αέριο (2,194 GWh) ήταν η δεύτερη υψηλότερη του έτους.
Πάνω από τη μισή ζήτηση (50,9%) κάλυψε η καθαρή ενέργεια (ΑΠΕ και μεγάλα υδροηλεκτρικά) τους πρώτους 8 μήνες του 2024, ενώ το μερίδιο των καθαρών εισαγωγών (1.3%) βρέθηκε σε χαμηλό 10ετίας.
Αν οι συνολικές περικοπές του 8μήνου (565 GWh) είχαν αποφευχθεί, η Ελλάδα θα ήταν για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγέας ή θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση ορυκτού αερίου την ίδια περίοδο.
Διαβάστε ακόμη