Οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Ιταλίας ενέκριναν έργα ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας ισχύος 5,1 GW κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το pv magazine. Οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν 126 ενιαίες άδειες (AU) και 604 διαδικασίες απλοποιημένης αδειοδότησης (PAS).

Η Σικελία ενέκρινε τη μεγαλύτερη ηλιακή ισχύ με 1,31 GW, ακολουθούμενη από την Πούλια με 923,1 MW και το Λάτσιο με 412,2 MW. Όσον αφορά τη συνολική ισχύ, τα νούμερα είναι σχετικά ισοσκελισμένα, με 2,73 GW έργων φωτοβολταϊκών να έχουν λάβει έγκριση μέσω της διαδικασίας AU και 2,35 MW μέσω της διαδικασίας PAS.

Η περιοχή που χορήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό AU είναι η Σικελία (36), ενώ η Πούλια ξεχωρίζει για τον αριθμό των PAS (148), ξεπερνώντας κατά πολύ την Εμίλια-Ρομάνια (65) και το Αμπρούτσο (54). Οι περιοχές που μέχρι στιγμής φέτος δεν έχουν εγκρίνει καμία εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι το Τρεντίνο-Άλτο Άντιτζε και η Κοιλάδα της Αόστα.

Το 2023, οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Ιταλίας συνέχισαν να επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της χώρας να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Η αύξηση της ηλιακής ικανότητας ενισχύει τη στρατηγική της Ιταλίας για την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές αγορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την τροφοδότηση των τοπικών οικονομιών.

Η Σικελία, η Πούλια και το Λάτσιο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, καθώς εστιάζουν στην ανάπτυξη υποδομών και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Αυτές οι ενέργειες αναμένονται να ενισχύσουν όχι μόνο την παραγωγή ενέργειας αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, συμβάλλοντας έτσι στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας.

Διαβάστε ακόμη