Η Τουρκία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας, μία από τις κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να διερευνήσει πιθανές επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο τομέα της πράσινης ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με το middleeastmonitor. Ο διάλογος αυτός υπογραμμίζει τη δέσμευση της Τουρκίας να επεκτείνει την ικανότητά της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία για τη βιώσιμη ενεργειακή ανάπτυξη.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Cevdet Yilmaz δήλωσε σε τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Bloomberg, ότι μια «εταιρεία που ανήκει στη Σαουδική Αραβία» είχε εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ της ACWA Power και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή το θέμα είναι ιδιωτικό. Δεν είναι σαφές πόσο έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες αυτές.

Οι διαπραγματεύσεις με την ACWA Power επικεντρώνονται σε πολλαπλές ευκαιρίες στο τοπίο της καθαρής ενέργειας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων έργων αιολικής και ηλιακής ενέργειας αλλά και υδρογόνου. Η ACWA Power, γνωστή για το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιό της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, θεωρείται βασικός δυνητικός εταίρος για την Τουρκική Δημοκρατία, καθώς στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων βιωσιμότητας.

Οι συνομιλίες αυτές έρχονται εν μέσω των αυξανόμενων προσπαθειών της Τουρκίας να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας, να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να τοποθετηθεί ως περιφερειακός ηγέτης στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας. Με την προώθηση συνεργασιών με καθιερωμένες ενεργειακές εταιρείες όπως η ACWA Power, η Τουρκία στοχεύει να επιταχύνει τη μετάβασή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιοποιώντας τις επενδύσεις, την τεχνογνωσία και τη μεταφορά τεχνολογίας για την προώθηση των ενεργειακών υποδομών της.

Η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ACWA Power αναμένεται να προωθήσει βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα και στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η πιθανή συνεργασία ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της Τουρκίας για την ενέργεια και τα ορυχεία, η οποία δίνει έμφαση στην προώθηση έργων καθαρής ενέργειας και στην ανάπτυξη της τοπικής τεχνολογίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε περίπτωση επιτυχίας, η σύμπραξη δεν θα συμβάλει μόνο στην ικανότητα της Τουρκίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά θα μπορούσε επίσης να ανοίξει δρόμους για την ανταλλαγή τεχνολογίας, τις κοινοπραξίες και την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας. Τόσο η Τουρκία όσο και η ACWA Power μπορούν να επωφεληθούν από την κοινή τεχνογνωσία και τις επενδύσεις στις αναδυόμενες πράσινες τεχνολογίες, ιδίως υπό το πρίσμα του γεωγραφικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας και της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης.

Καθώς εξελίσσονται αυτές οι συνομιλίες, οι παρατηρητές της βιομηχανίας είναι πρόθυμοι να δουν πώς αυτή η πιθανή συνεργασία θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον της ενεργειακής αγοράς της Τουρκίας και την κίνηση της περιοχής προς καθαρότερες, πιο πράσινες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη