Μέσα στο επόμενο διάστημα θα πάρει «σάρκα και οστά» το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα υβριδικά συστήματα, που θα λειτουργήσουν κυρίως σε μη διασυνδεμένα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα έργα θα υποστηριχθούν με επιδοτήσεις, που θα δοθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο εξαγγέλθηκε πριν μερικούς μήνες από τον πρωθυπουργό. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα, οι πόροι του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για να υποστηριχθούν έργα αντλησιοταμίευσης, υπεράκτια αιολικά και υβριδικά συστήματα. Σε ό,τι αφορά τα υβριδικά έργα ΑΠΕ σε νησιά, όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr, αυτά θα έχουν σημαντικά οφέλη και θα συνδυάζουν την αιολική και ηλιακή ενέργεια αλλά και την αφαλάτωση. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα δοθεί ώθηση και στον πρωτογενή τομέα καθώς θα λυθεί το θέμα της άρδευσης. Ιδανικά, δε, θα μπορούσε να προωθηθεί και η ηλεκτροκίνηση για τις μεταφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ζητηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ να καταγραφούν τα περιθώρια διείσδυσης έργων ΑΠΕ σε κάθε νησί. Επομένως, θα ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πλάνο, σύμφωνα με το οποίο, θα κατανεμηθεί η χωρητικότητα των έργων, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει κάθε νησί. Σαν μια γενική ιδέα θα μπορούσε στα μη διασυνδεδεμένα νησιά να υπάρχει διείσδυση των ΑΠΕ κατά τουλάχιστον 35% και οι υπόλοιπες ανάγκες να καλύπτονται από θερμικές μονάδες. Οι δράσεις του «πρασινίσματος» ελληνικών νησιών ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια, μέσω του προγράμματος GR-eco Islands. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δόθηκε έμφαση στην διείσδυση φωτοβολταϊκών και αιολικών με τους πόρους χρηματοδότησης τους να προέρχονται από τον εκπλειστηριασμό των δικαιωμάτων 25 εκατ. τόνων αδιάθετων ρύπων. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιοποιεί την εμπειρία από την Τήλο και την Αστυπάλαια. Υπενθυμίζεται, πως τον Δεκέμβριο του 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Abu Dhabi Future Energy CompanyPJSC – Masdar είχαν υπογράψει στο Ντουμπάϊ συμφωνία συνεργασίας που εδραιώνει τη δέσμευση της κρατικής εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να χρηματοδοτήσει έργα πράσινης υποδομής στον Πόρο.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσα στο επόμενο διάστημα σκοπεύει να βγάλει μια προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μικρά έργα αντλησιοταμίευσης, σε νησιά, που θα συνδυάζουν την παραγωγή ενέργειας, με την αποθήκευση και την αφαλάτωση. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί λύση και στο μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν ή θα αντιμετωπίσουν τα περισσότερα ελληνικά νησιά. Δυνητικά, όμως θα μπορούσε η συγκεκριμένη τεχνολογία να αξιοποιηθεί και στην ηπειρωτική χώρα. Υπενθυμίζεται, πως με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ο στόχος της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμίευση και μπαταρίες ανέρχεται συνολικά σε περίπου 6 GW το έτος 2030.
Διαβάστε ακόμη