Μια νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας σχετικά με το δυναμικό αιολικής ενέργειας της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα προβλέπει ότι μπορούν να προστεθούν έως και 76 γιγαβάτ (GW) νέας ηλεκτρικής ενέργειας και έως 77.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2035, αναφέρει δημοσίευμα του Ceenergy News. Σύμφωνα με τα καλύτερα σενάρια, η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 37% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια μέχρι το 2035, μετά την εγκατάσταση 360 ανεμογεννητριών σε επτά έργα.

«Η αιολική ενέργεια από τη Μαύρη Θάλασσα είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη της Ρουμανίας, την οποία δεν μπορούμε να χάσουμε», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Sebastian Burduja, κατά την επίσημη δημοσίευση της έκθεσης «Οδικός Χάρτης Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας για τη Ρουμανία». Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογραμμίζει τον αντίκτυπο και το δυναμικό της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία, καθώς και τις οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει η βιομηχανία στη χώρα. Προβλέπει ότι η αναξιοποίητη υπεράκτια αιολική ενέργεια θα προσθέσει εισόδημα, θέσεις εργασίας και ηλεκτρική ενέργεια για τη Ρουμανία.

«Ειδικοί παγκόσμιας κλάσης ανέλυσαν για πρώτη φορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, και τα δεδομένα είναι συναρπαστικά», δήλωσε ο υπουργός Burduja. «Συνολικό δυναμικό 76 GW — 22 GW σε σταθερές πλατφόρμες και 54 GW σε πλωτές […] και η δυνατότητα ανάπτυξης έργων μεταξύ 3 GW και 7 GW έως το 2035».

«Φέτος καταφέραμε να θεσπίσουμε τον νόμο για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθιστώντας τη Ρουμανία την πρώτη χώρα στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας με ένα σαφές και ελκυστικό νομικό πλαίσιο για τους επενδυτές», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Είμαστε αρκετά βήματα μπροστά από όλες τις άλλες χώρες της περιοχής και πρέπει να διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό. Εάν συνεχίσουμε να είμαστε πρώτοι, έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε κόμβος για ολόκληρη την περιοχή και να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην εξασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας». Η έκθεση αναφέρει δύο σενάρια για το άμεσο μέλλον της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Ρουμανίας.

Το σενάριο χαμηλής ανάπτυξης προβλέπει την εγκατάσταση 150 ανεμογεννητριών μέσω 5 έργων έως το 2035. Η αξία της επένδυσης θα ανέλθει σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 3 GW, η οποία θα καλύψει το 16% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού και τον οικονομικό αντίκτυπο, η Ρουμανία θα έχει 28% εγχώριο περιεχόμενο και περίπου 21.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.

Στο σενάριο έντονης ανάπτυξης που περιγράφεται στην έκθεση, θα εγκατασταθούν 360 ανεμογεννήτριες μέσω 7 έργων έως το 2035. Η αξία της επένδυσης θα ανέλθει σε περίπου 19 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγκατεστημένη ισχύ 7 GW, η οποία θα καλύψει το 37% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Όσον αφορά την αλυσίδα εφοδιασμού και τον οικονομικό αντίκτυπο, η Ρουμανία θα έχει 38% εγχώριο περιεχόμενο και περίπου 77.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.

Διαβάστε ακόμη