Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για έργα υδρογόνου διπλασιάστηκαν τους τελευταίους 12 μήνες, με κυρίαρχη την Κίνα, αλλά η εγκατεστημένη δυναμικότητα και η ζήτηση είναι χαμηλές, καθώς ο κλάδος αντιμετωπίζει αβεβαιότητα, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του την Τετάρτη., σύμφωνα με το Reuters.
Οι επενδυτικές αποφάσεις αντιπροσωπεύουν πενταπλασιασμό της τρέχουσας παραγωγής υδρογόνου χαμηλών εκπομπών μέχρι το 2030, με την Κίνα να καλύπτει περισσότερο από το 40% τους τελευταίους 12 μήνες, γεγονός που θα επισκιάσει την ηλιακή επέκταση με τους ταχύτερους ρυθμούς, δήλωσε ο οργανισμός.
Οι στόχοι ζήτησης, ωστόσο, αντιστοιχούν μόλις στο ένα τέταρτο των σχεδίων παραγωγής και η πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στον τομέα του υδρογόνου δεν είναι επαρκής για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, πρόσθεσε ο ΙΕΑ.
Τα περισσότερα έργα βρίσκονται επίσης σε πρώιμο στάδιο, δήλωσε ο ΙΕΑ, και ο αγωγός έργων κινδυνεύει λόγω ασαφών σημάτων ζήτησης, χρηματοδοτικών εμποδίων, καθυστερήσεων στα κίνητρα, κανονιστικών αβεβαιοτήτων, ζητημάτων αδειοδότησης και λειτουργικών προκλήσεων.
Η παγκόσμια ζήτηση υδρογόνου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περίπου 3 εκατομμύρια τόνους (Mt) το 2024, με επίκεντρο τον τομέα της διύλισης και της χημικής βιομηχανίας, αλλά αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα των ευρύτερων οικονομικών τάσεων και όχι ως αποτέλεσμα επιτυχημένων πολιτικών, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Η ζήτηση καλύπτεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από υδρογόνο που παράγεται από αμείωτα ορυκτά καύσιμα, ενώ το υδρογόνο χαμηλών εκπομπών εξακολουθεί να παίζει μόνο έναν περιθωριακό ρόλο, πρόσθεσε.
Οι πιέσεις στην τεχνολογία και το κόστος παραγωγής παραμένουν ένας μεγάλος παράγοντας, με τους ηλεκτρολύτες ειδικότερα να διολισθαίνουν λόγω των υψηλότερων τιμών και των στενών αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ η μείωση του κόστους βασίζεται στην τεχνολογική ανάπτυξη και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας.
Διαβάστε ακόμη