Η διεθνής εταιρεία πράσινης ενέργειας Ignitis Renewables επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Λετονία με την κατασκευή των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών έργων στις Βαλτικές χώρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ceenergy News, με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στους δήμους Κουλντίγκα, Τούκουμς και Μπάουσκα, η εταιρεία θα μπορεί να παρέχει πράσινη ενέργεια σε σχεδόν 200.000 λετονικά νοικοκυριά.

«Εργαζόμαστε ενεργά στην κατασκευή των έργων μας στη Λετονία και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την παραγωγή και την παροχή πράσινης ενέργειας στο δίκτυο από ηλιακές μονάδες στη Λετονία ήδη από το επόμενο έτος», δήλωσε η Μπάιμπα Λάτσε, επικεφαλής της Ignitis Renewables στη Λετονία. «Προχωράμε με τα έργα μας με ταχύ ρυθμό, ενώ συνεργαζόμαστε στενά με τους τοπικούς δήμους, τις διοικήσεις των κοινοτήτων και τις κοινότητες, για να ενισχύσουμε την περιοχή όπου κατασκευάζουμε τα έργα μας συνολικά».

Το χαρτοφυλάκιο της Ignitis Renewables στη Λετονία περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή δύο φωτοβολταϊκά έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή – το ηλιακό πάρκο Vārme ισχύος 94 μεγαβάτ (MW) στον δήμο Κουλντίγκα και το ηλιακό πάρκο Stelpe ισχύος 145 MW, το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστές τοποθεσίες στις κοινότητες Στέλπε και Μπάρμπαλε στον δήμο Μπάουσκα. Οι εργασίες κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο συνολικός αριθμός των ηλιακών πάνελ που θα εγκατασταθούν σε αυτά τα έργα ανέρχεται σε περίπου 389.000 και το ηλιακό πάρκο θα παρέχει πράσινη ενέργεια σε σχεδόν 96.000 νοικοκυριά ανά έτος. Η ολοκλήρωση και η εμπορική λειτουργία αυτών των ηλιακών πάρκων προγραμματίζεται για το 2025.

Αυτό το φθινόπωρο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ενός από τα πιο φιλόδοξα ηλιακά έργα στις Βαλτικές – του φωτοβολταϊκού πάρκου Tume ισχύος 174 MW στον δήμο Τούκουμς, στην κοινότητα Τούμε. Το ηλιακό πάρκο Tume αναμένεται να έχει περισσότερα από 282.000 ηλιακά πάνελ. Αυτό θα παρέχει καθαρή ενέργεια σε περισσότερα από 85.000 νοικοκυριά κάθε χρόνο.

«Το μέγεθος των ηλιακών μας έργων στη Λετονία είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Συνολικά, τα ηλιακά πάρκα θα καλύπτουν έκταση 573 εκταρίων – ισοδύναμη με περίπου 840 γήπεδα ποδοσφαίρου», δήλωσε η κα Λάτσε. «Η κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων, που θα μπορούν να τροφοδοτούν χιλιάδες νοικοκυριά με καθαρή ενέργεια, δείχνει τη δέσμευσή μας για την πορεία της περιοχής προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον».

Το ηλιακό πάρκο Tume θα είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα σύστημα παρακολούθησης του ήλιου (τεχνολογία tracker) που μπορεί να ανιχνεύει την κατεύθυνση του ήλιου και να περιστρέφεται αυτόματα προς αυτήν. Το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τις κλιματικές συνθήκες της Λετονίας και επιτρέπει τη μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αυξάνοντας σημαντικά την απόδοση των ηλιακών πάνελ ακόμη και με χαμηλή ηλιοφάνεια. Η εμπορική λειτουργία του ηλιακού πάρκου Tume αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Διαβάστε ακόμη