Το 2023 σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από 13,7 εκατομμύρια το 2022 σε 16,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2024 του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Το άλμα 18% σε ετήσια βάση αντικατοπτρίζει την ισχυρή αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε συνδυασμό με τη συνεχή επέκταση της κατασκευής εξοπλισμού.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία της έκθεσης, ωστόσο, δείχνει μια άνιση παγκόσμια εικόνα. Σχεδόν τα δύο τρίτα της νέας παγκόσμιας ηλιακής και αιολικής δυναμικότητας εγκαταστάθηκαν μόνο στην Κίνα πέρυσι.

Η Κίνα ηγείται με εκτιμώμενες 7,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ή το 46% του παγκόσμιου συνόλου. Ακολουθούν η ΕΕ με 1,8 εκατομμύρια, η Βραζιλία με 1,56 εκατομμύρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία, η καθεμία με σχεδόν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ισχυρότερη ώθηση προήλθε από τον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα των φωτοβολταϊκών (Φ/Β), ο οποίος στήριξε 7,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Από αυτές, 4,6 εκατομμύρια ήταν στην Κίνα, τον κυρίαρχο κατασκευαστή και εγκαταστάτη φωτοβολταϊκών. Ενισχυόμενη από τις σημαντικές κινεζικές επενδύσεις, η Νοτιοανατολική Ασία έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εξαγωγικό κόμβο φωτοβολταϊκών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Τα υγρά βιοκαύσιμα είχαν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θέσεων εργασίας, ακολουθούμενα από την υδροηλεκτρική και την αιολική ενέργεια. Η Βραζιλία ήταν η πρώτη χώρα στα βιοκαύσιμα, αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο των 2,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα. Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής έφερε την Ινδονησία στη δεύτερη θέση, με το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στα βιοκαύσιμα παγκοσμίως.

Λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η υδροηλεκτρική ενέργεια αποτέλεσε εξαίρεση στη συνολική τάση ανάπτυξης, με τον αριθμό των άμεσων θέσεων εργασίας να εκτιμάται ότι θα έχει συρρικνωθεί από 2,5 εκατομμύρια το 2022 σε 2,3 εκατομμύρια. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Βιετνάμ και το Πακιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι εργοδότες στον κλάδο.

Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, η Κίνα και η Ευρώπη παραμένουν κυρίαρχες. Ως ηγέτες στην κατασκευή τουρμπίνων και στις εγκαταστάσεις, συνέβαλαν κατά 52% και 21% στο παγκόσμιο σύνολο των 1,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αντίστοιχα.

Παρά το τεράστιο δυναμικό πόρων, η Αφρική εξακολουθεί να λαμβάνει μόνο ένα μικρό μερίδιο των παγκόσμιων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που μεταφράζεται σε συνολικά 324.000 θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2023. Για τις περιοχές που έχουν επείγουσα ανάγκη αξιόπιστης και βιώσιμης ενεργειακής πρόσβασης, όπως η Αφρική, και ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές, οι αποκεντρωμένες λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας (DRE) – αυτόνομα συστήματα που δεν συνδέονται με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας – παρουσιάζουν μια ευκαιρία τόσο για την κάλυψη του κενού πρόσβασης όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η άρση των εμποδίων για τις γυναίκες να ξεκινήσουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στον τομέα των DRE μπορεί να τονώσει τον τομέα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των τοπικών οικονομιών και την ενεργειακή ισότητα.

Διαβάστε ακόμη