Συνεχίζεται ακάθεκτη η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Στέλιος Ψωμάς, υπεύθυνος πολιτικής του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), στο pv magazine, η Ελλάδα εγκατέστησε 1,5 GW νέων φωτοβολταϊκών από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024 και 920,6 MW μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει στο Εθνικό της Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για το 2030. Ειδικότερα, η Ελλάδα στοχεύει μέχρι τότε να έχει εγκαταστήσει 13,5 GW φωτοβολταϊκής ισχύος. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτός ο στόχος θα έχει επιτευχθεί νωρίτερα. Σύμφωνα με τον Ψωμά, η Ελλάδα θα φτάσει τα 13,5 GW φωτοβολταϊκής ισχύος το 2026. Σε δηλώσεις του στο pv magazine επισημαίνει πως «μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπουμε μια σωρευτική εγκατεστημένη δυναμικότητα φωτοβολταϊκών 9,2 GW, η οποία θα ανέλθει στα 11,5 GW το 2025 και περίπου στα 13,5 GW το 2026». Το 2030, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών αναμένει η συνολική εγκατεστημένη δυναμικότητα φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα να κυμαίνεται μεταξύ 19 GW και 21,1 GW».

Τα έργα φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα αποζημιώνονται με διάφορους τρόπους. Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο αποδοτικά τμήματα είναι τα μικρά φωτοβολταϊκά έργα, έως 500 kW ή έως 1 MW για πάρκα ενεργειακών κοινοτήτων και έργα αγροτών. Ο Ψωμάς σημείωσε επίσης ότι πολλά από τα νεοεγκατεστημένα συστήματα φωτοβολταϊκών είναι εγκαταστάσεις χωρίς επιδοτήσεις που πωλούν την παραγόμενη ενέργεια απευθείας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας ή εξυπηρετούν ιδιωτικές συμβάσεις αγοράς ενέργειας (PPAs).

«Το 2023, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται εγχώρια από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (8,6%) και πάνω από τρεις φορές τον παγκόσμιο μέσο όρο (5,4%)», δήλωσε ο Ψωμάς. «Αναμένουμε ένα μερίδιο ~24% το 2024».

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το 2023 η Ελλάδα παρήγαγε το 57% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων. Ο Ψωμάς υποστήριξε ότι η χώρα θα μπορούσε να επιτύχει 100% πράσινη ενεργειακή επάρκεια έως το 2030. Πρόσθεσε ότι αν οι πολιτικοί ισχυριστούν ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος έως το 2030, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι οποιοδήποτε ποσοστό κάτω από 100% σε ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2035 θα είναι απαράδεκτο.

Διαβάστε ακόμη