Η εταιρεία ενέργειας Yinson Renewables, με έδρα τη Μαλαισία, ανακοίνωσε την έναρξη της πλήρους λειτουργικής φάσης του φωτοβολταϊκού σταθμού Matarani ισχύος 97 MW, που βρίσκεται στο τμήμα του Αρεκίπα, μετά την έναρξη εξαγωγής και πώλησης ενέργειας τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρει το pv magazine.

Το Matarani βρίσκεται στην έρημο Mollendo — μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία στον κόσμο — και είναι σήμερα η τρίτη μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Περού, συμπεριλαμβανομένων τόσο ηλιακών όσο και αιολικών εγκαταστάσεων. Αναμένεται να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 260 GWh.

Η Yinson Renewables απέκτησε το έργο από την Grenergy Renewables τον Ιανουάριο του 2024, βάσει συμβολαίου για την κατασκευή της μονάδας, ύψους 91 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για την εταιρεία, αυτό είναι ένα από τα δύο έργα που έχει στη χώρα, μαζί με το έργο Majes ισχύος 130 MWp, του οποίου η πρώτη φάση αναμένεται να είναι έτοιμη για κατασκευή έως τα τέλη του 2024. Η Yinson Renewables, που αποτελεί μέρος του ομίλου Yinson Holding Berhad, είναι ο επενδυτικός εταίρος στο έργο μαζί με τη Verano Energy. Η Yinson και η Verano συμφώνησαν το 2021 να αναπτύξουν ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 800 MW φωτοβολταϊκής ενέργειας στη Χιλή, την Κολομβία και το Περού.

Το Matarani έχει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Orygen, τον κορυφαίο παραγωγό ανανεώσιμης ενέργειας στο Περού, της οποίας ο βασικός μέτοχος είναι το παγκόσμιο ταμείο επενδύσεων σε βιώσιμες υποδομές Actis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία PPA είχε αρχικά γίνει από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του έργου, την ισπανική εταιρεία Grenergy, με την Enel Generación Perú σε μια συμφωνία που έγινε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και περιλάμβανε συνολικά 2,7 TWh που θα παραδοθούν σε περίοδο 15 ετών.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους έγινε γνωστό ότι η Actis απέκτησε το χαρτοφυλάκιο της Enel Generación Perú, ισχύος 2,2 GW, εκ των οποίων τα 260 MW είναι φωτοβολταϊκά, συμπεριλαμβανομένων και των συμφωνιών που είχαν γίνει.

Διαβάστε ακόμη