ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα (Sebastian Burduja) © EPA/Robert Ghement

Ρουμανία: Επενδύσεις 19 δισ. στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η Ρουμανία αναμένει επενδύσεις έως 19 δισεκατομμύρια ευρώ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια και σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία έως 7 GW έως το 2035, σύμφωνα με τον νέο οδικό χάρτη. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Balkan Green Energy News, ο Υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν Μπουργουτζά, δήλωσε ότι η χώρα διανύει μια ενεργειακή επανάσταση. Το έργο Neptun Deep θα την καταστήσει τον νούμερο ένα παραγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη το 2027, όπως υποστήριξε. Η Hidroelectrica εξετάζει επίσης ένα έργο πλωτών ηλιακών πάρκων σε συνεργασία με τη Masdar, ανέφερε ο υπουργός.

Η Ρουμανία έχει την φιλοδοξία να κατασκευάσει τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Μαύρη Θάλασσα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εξέδωσε τον Οδικό Χάρτη για την Αιολική Ενέργεια στη Θάλασσα για τη Ρουμανία μετά από διετές έργο σε συνεργασία με τη Διεθνή Χρηματοδοτική Εταιρεία (IFC), χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Σεμπάστιαν-Ιωάν Μπουργουτζά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη μελέτη για τις βέλτιστες τοποθεσίες τον επόμενο χρόνο. Υποσχέθηκε επίσης τη δημιουργία σύγχρονων και ευέλικτων δικτύων ηλεκτρισμού ικανά να ενσωματώσουν τόσο την αιολική όσο και την πυρηνική ενέργεια.Η προτεινόμενη αναθεώρηση της Ενεργειακής Στρατηγικής της Ρουμανίας προβλέπει 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2035, πρόσθεσε ο Μπουργουτζά. «Είμαστε πράγματι στο στόχαστρο μεγάλων παγκόσμιων επενδυτών,» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προηγουμένως εκτιμήσει το δυναμικό της χώρας στα 76 GW. Τα πλωτά εργοστάσια θα αντιπροσωπεύουν 54 GW. Ο οδικός χάρτης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια τόνισε ότι οι ταχύτητες των ανέμων φτάνουν τα 7,5 έως 8 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η Ρουμανία διανύει μια ενεργειακή επανάσταση, τόνισε ο Μπουργουτζά ενόψει της δημοσίευσης του οδικού χάρτη. Το Υπουργείο Ενέργειας εξασφάλισε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις που θα διατεθούν στην ελεύθερη αγορά τους τελευταίους 15 μήνες, δήλωσε ο Μπουργουτζάς, αναφερόμενος στην περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων του. Το ποσό περιλαμβάνει υποστήριξη για συνολικά 10 GW σε ηλιακή και αιολική ενέργεια, 3,5 GW για έργα εργοστασίων φυσικού αερίου και πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το δίκτυο μεταφοράς και διανομής, εξήγησε.

Το υπουργείο μόλις υπέγραψε συμβάσεις για 152 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι επιδοτήσεις αφορούν τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, Transgaz και Transelectrica, αντίστοιχα, και τους περιφερειακούς διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας Rețele Electrice Muntenia και Rețele Electrice Banat. Τα έργα τους έχουν συνολική αξία 188 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, ο Μπουργουτζά ισχυρίστηκε ότι η Ρουμανία θα γίνει ο κορυφαίος παραγωγός φυσικού αερίου στην ΕΕ το 2027 με το υπεράκτιο έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα. Αποκάλυψε επίσης ότι η κρατική Hidroelectrica εξετάζει ένα πιλοτικό έργο πλωτών ηλιακών πάρκων με τη Masdar.

Εξετάζουν τη δυνατότητα εγκατάστασης τέτοιων μονάδων σε επτά ταμιευτήρες στον ποταμό Όλτ, ανέφερε ο υπουργός. Οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει μια κοινοπραξία και αυτό θα είναι το πρώτο τους έργο. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, η Ρουμανία μπορεί να προσθέσει 3 GW έως 7 GW χωρητικότητας έως το 2035 στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, σε τοποθεσίες τουλάχιστον 50 χιλιόμετρα από την ακτή. Πρόκειται κυρίως για ρηχά νερά, κατάλληλα για ανεμογεννήτριες με σταθερές βάσεις.

Στο λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, θα εγκατασταθούν 150 ανεμογεννήτριες σε πέντε έργα. Οι επενδύσεις θα φτάσουν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία. Το σενάριο εντατικής ανάπτυξης στον Οδικό Χάρτη για την Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια της Ρουμανίας προβλέπει επενδύσεις 19 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 3 GW θα καλύπτουν το 16% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Τα οφέλη για την αλυσίδα εφοδιασμού και τη συνολική οικονομία περιλαμβάνουν εκτιμώμενο τοπικό περιεχόμενο 28% και τη δημιουργία 21.000 θέσεων εργασίας.

Το σενάριο εντατικής ανάπτυξης προβλέπει 360 ανεμογεννήτριες σε επτά έργα, για συνολική ισχύ 7 GW. Η χωρητικότητα αυτή θα αντιστοιχεί στο 37% της ζήτησης το 2035. Οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τοπικό περιεχόμενο θα μπορούσε να φτάσει το 38% και ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας εκτιμάται στις 77.000. Η ανάπτυξη της αλυσίδας εφοδιασμού θα δημιουργήσει 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ ακαθάριστη προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Ο οδικός χάρτης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια επισήμανε το εντυπωσιακό δυναμικό. Ωστόσο, οι παραγωγοί-καταναλωτές παραμένουν ανάμεσα στους κύριους μοχλούς της ενεργειακής μετάβασης της Ρουμανίας.

Οι επιδοτήσεις του προγράμματος Casa Verde Fotovoltaice για φωτοβολταϊκά πάνελ για νοικοκυριά εξαντλούνται μέσα σε δύο λεπτά. Ένας νέος γύρος αιτήσεων ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Είναι χωρισμένος σε τμήματα ανά ημέρα για οκτώ περιφέρειες και ακολουθεί ένα τμήμα για θρησκευτικά κτίρια. Ο πρώτος ήταν για την βορειοδυτική περιοχή και σήμερα ήταν η σειρά της κεντρικής Ρουμανίας. Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 402 εκατομμύρια ευρώ.

Οι δικαιούχοι λαμβάνουν έως 6.000 ευρώ από τη Διοίκηση Ταμείου Περιβάλλοντος (AFM) για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις τουλάχιστον 3 kW. Τα νοικοκυριά συμμετέχουν με έως 603 ευρώ ανά επιχορήγηση. Ο νέος γύρος περιλαμβάνει και χρηματοδότηση για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Η ελάχιστη χωρητικότητα κάθε συστήματος είναι 5 kW. Η AFM ανέφερε ότι αναμένει 67.000 νέους δικαιούχους, ανεβάζοντας τον αριθμό των παραγωγών-καταναλωτών στους 200.000. Αξιοσημείωτο είναι ότι το Υπουργείο Ενέργειας έχει προγραμματίσει συνέδριο για τις 10 Οκτωβρίου για εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον τρέχοντα διαγωνισμό για συμβάσεις διαφοράς (CfDs) για έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ξηρά.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr