Αιολική ενέργεια © Pixabay

Κίνα: Κόμβος παραγωγής άνθρακα ηγείται στην πράσινη μετάβαση

Ο μεγαλύτερος κόμβος εξόρυξης άνθρακα της Κίνας είναι έτοιμος να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης της χώρας με μια σειρά από προγραμματισμένα μεγάλα έργα καθαρής ενέργειας στην έρημο. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Εσωτερική Μογγολία, η οποία ηγείται της παραγωγής άνθρακα στην Κίνα φέτος, διαθέτει ήδη 88 γιγαβάτ αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με επιπλέον 170 γιγαβάτ να βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό το συνδυασμένο σύνολο θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόλο ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας.

Με τις κατάλληλες πολιτικές ρυθμίσεις και την ανάπτυξη υποδομών, η περιοχή θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις παράκτιες μητροπόλεις της Κίνας με φθηνή, χωρίς άνθρακα ηλεκτρική ενέργεια, ανέφεραν οι ερευνητές της WaterRock Energy Economics και του Κέντρου Ερευνών για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα σε έκθεσή τους.

«Αν γίνει σωστά, η επέκταση των μεγάλων βάσεων καθαρής ενέργειας στην Εσωτερική Μογγολία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας για να καλύψει την τοπική κατανάλωση και να αυξήσει το μερίδιο των εξαγωγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφεραν οι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Liutong Zhang της WaterRock, στην έκθεση.

Οι μακρινές γραμμές μεταφοράς ενέργειας έχουν συνδέσει τις μονάδες άνθρακα και ανανεώσιμης ενέργειας της περιοχής με το Πεκίνο, καθώς και με το Σαντόνγκ και άλλες πυκνοκατοικημένες παράκτιες επαρχίες. Ωστόσο, οι γραμμές αυτές υποχρησιμοποιούνται και εξακολουθούν να μεταφέρουν κυρίως ενέργεια από άνθρακα, δημιουργώντας ευκαιρίες για επέκταση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας ώστε να τροφοδοτήσουν τις γραμμές αυτές.

Οι εξαγωγές καθαρής ενέργειας της Εσωτερικής Μογγολίας προς τις παράκτιες περιοχές είναι ήδη φθηνότερες από τις υφιστάμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και από τις μονάδες άνθρακα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς ενέργειας και το διαπεριφερειακό εμπόριο ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να συμβάλουν στην περαιτέρω επέκταση, πρόσθεσαν.

Η αυτόνομη περιοχή φιλοξενεί τέσσερις προγραμματισμένες μεγάλες βάσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν οκτώ γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας, τέσσερα γιγαβάτ αιολικής ενέργειας και τέσσερα γιγαβάτ άνθρακα. Αυτές θα πρέπει να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με μακρινές γραμμές μεταφοράς ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υποδομές θα χρησιμοποιηθούν σωστά, σημείωσαν οι ερευνητές.

Η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει το σχέδιο που περιλαμβάνει τον άνθρακα στα έργα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αν και έχει σχεδιαστεί για να σταθεροποιεί τις διακοπτόμενες ροές αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι φθηνές μπαταρίες, η βελτιωμένη τεχνολογία μεταφοράς και οι υπάρχουσες, υποχρησιμοποιούμενες μονάδες ενέργειας στην περιοχή μπορούν να παίξουν αυτό τον ρόλο με χαμηλότερο κόστος, ανέφεραν.

Οι κινεζικές μετοχές ακινήτων σημείωσαν άνοδο μετά τη χαλάρωση των κανόνων αγοράς ακινήτων σε τρεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ακολουθώντας τις τελευταίες προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης να ενισχύσει τον ταλαιπωρημένο τομέα ακινήτων. Η τιμή του σιδηρομεταλλεύματος εκτοξεύτηκε σχεδόν κατά 11% μετά την χαλάρωση των περιορισμών αγοράς κατοικιών, ενισχύοντας την προοπτική ζήτησης για τον μεγαλύτερο καταναλωτή του συστατικού αυτού για την παραγωγή χάλυβα.

Διαβάστε ακόμη

Αναζητηση στο energygame.gr