Η Κολομβία πρόκειται να ανακοινώσει ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να αντικαταστήσει τα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, τα οποία αναμένεται να μειωθούν μετά τη λήξη των νέων αδειών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από δύο χρόνια, αναφέρει το Bloomberg.
Η Susana Muhamad, υπουργός Περιβάλλοντος της Κολομβίας, δήλωσε σε συνέντευξή της κατά την Εβδομάδα Κλίματος της Νέας Υόρκης ότι θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο σε μια οικονομική έκθεση στις 2 Οκτωβρίου. Ελπίζει ότι μέχρι και 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ανεπτυγμένες χώρες.
«Όλα αυτά είναι μια τεράστια οικονομική μεταμόρφωση», είπε η Muhamad. «Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τομέων που πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να αρχίσουν να αντικαθιστούν τα έσοδα από το πετρέλαιο». Πρόσθεσε ότι τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε λύσεις κλιματικής αλλαγής που βασίζονται στη φύση, καθαρή ενέργεια και ηλεκτροδότηση των μεταφορών, καθώς και σε έργα που βελτιώνουν τις γεωργικές πρακτικές και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα.
Η Muhamad θα συναντηθεί με αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα για να ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας, το συντομότερο δυνατό, στις 21 Οκτωβρίου, όταν η Κολομβία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής για τη βιοποικιλότητα COP16.
Η Muhamad δήλωσε ότι το πακέτο θα μιμείται τις Συνεργασίες Δίκαιης Ενεργειακής Μετάβασης (JETPs) που έχουν υπογραφεί μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών, με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα. Μέχρι στιγμής, η Νότια Αφρική έχει αρχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία JETP ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει χρήματα τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές.
Περαιτέρω JETPs έχουν υπογραφεί για 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδονησία, 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο Βιετνάμ και 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σενεγάλη. Κάθε JETP επικεντρώνεται στη μείωση της εξάρτησης μιας χώρας από τα ορυκτά καύσιμα μέσω της πρόωρης απόσυρσης των εργοστασίων άνθρακα και της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, οι συμφωνίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω πολιτικών διαιρέσεων μεταξύ των υπουργείων στις χώρες αποδέκτες και της βαριάς γραφειοκρατίας. Αν η Muhamad καταφέρει να δημιουργήσει μια συμφωνία τύπου JETP, όπως την περιέγραψε, θα γίνει με μια νέα προσέγγιση, όπου οι πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες θα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην παροχή τεχνικής εξειδίκευσης.
Η συμφωνία της Κολομβίας θα επιβλέπεται από την Inter-American Development Bank, με τις ΗΠΑ να παίζουν ανεπίσημο ρόλο ως ο κύριος συντονιστής, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Άλλες χώρες, όπως το Μαρόκο και οι Φιλιππίνες, έχουν επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για παρόμοιες συμφωνίες, αλλά βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο στη διαδικασία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Δεν είναι σαφές αν και πώς θα συμμετάσχουν ιδιωτικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, κάτι που αποτελεί απόκλιση από ένα από τα κεντρικά χαρακτηριστικά των αρχικών JETPs. Αυτά βασίζονταν στη συμμετοχή της Συμμαχίας Γλασκώβης για το Χρηματοοικονομικό Συμβόλαιο Μηδενικών Εκπομπών (Glasgow Financial Alliance for Net Zero), μια παγκόσμια κοινοπραξία της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, η οποία δεσμεύθηκε να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Κολομβία είναι μία από τις 13 χώρες που έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων, η οποία ζητά να σταματήσει η επέκταση νέων έργων ορυκτών καυσίμων — κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι είναι απαραίτητο για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Ωστόσο, η οικονομία της χώρας έχει δυσκολευτεί, καθώς οι επενδύσεις μειώθηκαν δραματικά σε όλους τους τομείς πέρυσι και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε λιγότερο από 1%.
Η χώρα έχει επίσης αντιμετωπίσει πυρκαγιές και έλλειψη νερού. Επιπλέον, η Κολομβία αναμένει ελλείψεις ενέργειας και αναγκάστηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής ακριβού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά, παραμένει δεσμευμένη στο σχέδιό της να μην εκδώσει νέες άδειες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε η Muhamad. Το πετρέλαιο και ο άνθρακας αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της Κολομβίας. Γι’ αυτό η Muhamad ελπίζει ότι άλλες χώρες θα βοηθήσουν την Κολομβία να ακολουθήσει ένα φιλόδοξο κλιματικό σχέδιο. «Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο για τη χώρα μας», είπε.
Διαβάστε ακόμη