Μια σημαντική επέκταση της επιτρεπόμενης περιοχής για επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα και η συνακόλουθη επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας—μαζί με βελτιωμένες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές—είναι μερικοί από τους βασικούς στόχους του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην Πολωνία για τις επενδύσεις σε αιολικά πάρκα και ορισμένες άλλες πράξεις, όπως αναφέρει το Ceenergy News. Η τροπολογία θα εισαγάγει επίσης ένα σύστημα υποστήριξης για το βιομεθάνιο, θα ενημερώσει το πλαίσιο για τους αυτοκαταναλωτές και θα κάνει αρκετές άλλες σημαντικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το νομοσχέδιό μας στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών της Πολωνίας προς μια πράσινη ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε η Paulina Hennig-Kloska, Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος. «Η πρόταση αντιμετωπίζει πολυάριθμα ζητήματα, αποσαφηνίζει κανονισμούς και εισάγει μια σειρά από θετικές λύσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περιμένουμε τώρα τις απόψεις των μη κυβερνητικών οργανισμών και της βιομηχανίας.»

«Απελευθερώνουμε επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναμένουμε σημαντική επιτάχυνση, καθώς η Πολωνία έχει τεράστιο δυναμικό σε αυτόν τον τομέα. Είναι καιρός να το αξιοποιήσουμε πλήρως», πρόσθεσε ο Miłosz Motyka, Αναπληρωτής Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος. «Αυξάνουμε δραματικά την διαθέσιμη περιοχή για επενδύσεις και απλοποιούμε τους κανονισμούς, ενώ παράλληλα τηρούμε ισχυρές αρχές προστασίας του περιβάλλοντος.»

Ο πρωταρχικός στόχος των προτεινόμενων αλλαγών είναι να ενισχυθεί η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, ενώ παράλληλα θα γίνεται σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον και θα μειωθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές οι αλλαγές αναμένεται επίσης να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο.

Οι τροπολογίες που προτείνει το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος θα προσφέρουν πολυάριθμα πλεονεκτήματα τόσο στις τοπικές κυβερνήσεις όσο και στη βιομηχανία. Αυτό περιλαμβάνει μια επιπλέον πηγή εσόδων μέσω των δημοτικών φόρων ακίνητης περιουσίας και τη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, καθώς και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των προϊόντων—ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Οι προγραμματισμένες τροπολογίες θα επηρεάσουν σημαντικά τα οικονομικά των εταιρειών στους τομείς της ενέργειας, της κατασκευής, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και του σχεδιασμού. Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της εγχώριας συμμετοχής σε έργα χερσαίας αιολικής ενέργειας στην Πολωνία και θα βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων από 30.000 νέων θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα αναθεωρήσει τους κανόνες για την τοποθέτηση αιολικών πάρκων. Ο κανόνας 10Η θα καταργηθεί, μειώνοντας την ελάχιστη απόσταση από κατοικίες από 700 μέτρα σε 500 μέτρα. Επιπλέον, η τροπολογία θα απλοποιήσει την τοποθέτηση αιολικών πάρκων μέσω του πλαισίου Ενοποιημένου Επενδυτικού Σχεδίου. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι μια αύξηση 44% στην επιτρεπόμενη περιοχή για επενδύσεις σε αιολική ενέργεια, επιταχύνοντας την ανάπτυξη έργων χερσαίας αιολικής ενέργειας. Έως το 2030, αναμένονται σχεδόν 10 γιγαβάτ (GW) νέας χερσαίας αιολικής δυναμικότητας.

Οι νέοι κανονισμοί εισάγουν επίσης υποστήριξη για επενδύσεις σε βιομεθάνιο, που θα μειώσουν την εξάρτηση από τις ενεργειακές εισαγωγές και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στους δήμους όπου λειτουργούν εργοστάσια βιομεθανίου, επιταχύνοντας τις τοπικές ενεργειακές μεταβάσεις, αυξάνοντας τα έσοδα των τοπικών κυβερνήσεων μέσω φόρων ακίνητης περιουσίας και επιτυγχάνοντας στόχους για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές μέσω της χρήσης βιομεθανίου για την παραγωγή βιοϋδρογόνου με μετατροπή ατμού σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, καθώς και σταθεροποιώντας και εξισορροπώντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη