Προσπάθεια να μειώσει το κρατικό δημοσιονομικό έλλειμα θα κάνει η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας. Μάλιστα, για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι πιθανό να μειωθεί η δημόσια οικονομική στήριξη προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε δημοσίευμά του το Montel επισημαίνει πως το έλλειμα της χώρας αναμένεται να αυξηθεί από το 5,3% του ΑΕΠ πέρυσι στο 6% φέτος. Παράλληλα, η στήριξη προς τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να κοστίσει περίπου 2,5 δισ. ευρώ για το 2024.

Πάνω από τη μισή ισχύ της Γαλλίας σε φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα υποστηρίζεται από συμβάσεις εγγυημένης απορρόφησης από το κράτος, τα λεγόμενα feed-in tarrifs. Με βάση αυτά, οι παραγωγοί των έργων ΑΠΕ εξασφαλίζουν εγγυημένα έσοδα, ανεξάρτητα από την τιμή της αγοράς. Από το 2016, τα νέα έργα ΑΠΕ στηρίζονται κυρίως μέσω συμβολαίων διαφοράς (Contracts for Difference ή CfDs). Με βάση αυτόν τον τρόπο στήριξης, ορίζεται μια τιμή αναφοράς και αν η τιμή της αγοράς είναι πιο χαμηλή, τότε το κράτος δίνει στους παραγωγούς των έργων ΑΠΕ τη διαφορά σε χρήματα μέχρι τη συμφωνημένη τιμή. Αντίστοιχα, αν η τιμή της αγοράς είναι μεγαλύτερη από τη συμφωνημένη τιμή, τότε οι παραγωγοί επιστρέφουν τα επιπλέον κέρδη στο κράτος.

Πέρυσι, οι τιμές της χονδρικής αγοράς αυξήθηκαν πάνω από το επίπεδο των συμβολαίων διαφοράς (CFDs). Αυτό επέφερε επιπλέον κέρδη στους Γάλλους ιδιοκτήτες έργων ΑΠΕ, τα οποία βοήθησαν να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία κατά 1,9 δισ. ευρώ το 2023 και 4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι τιμές των CfDs είχαν αυξηθεί και μαζί τα έξοδα του γαλλικού κράτους για τη στήριξη των ΑΠΕ. Δηλώσεις Γάλλων βουλευτών που αναφέρει το Montel στο δημοσίευμά του δείχνουν πως η οικονομική στήριξη των ΑΠΕ είναι πιθανό να μειωθεί, προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Περικοπές δαπανών και αύξηση φορολογίας βρίσκονται στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, όπως σημειώνει και το Reuters. Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ θα πρέπει να οριστικοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2025 τις επόμενες μέρες και να τον κατεθέσει στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη