Ο κροατικός Όμιλος ENNA ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 670 εκατομμύρια ευρώ στον ενεργειακό τομέα έως το 2035, από το συνολικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Όμιλος ENNA δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε τρεις τομείς – ενέργεια, logistics και τρόφιμα. Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού του σχεδίου, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, προορίζεται για την ενέργεια και τα logistics.

Η ενεργειακή του μονάδα σκοπεύει να επενδύσει 240 εκατομμύρια ευρώ στην γεωθερμική ενέργεια. Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά εργοστάσια εκτιμώνται στα 330 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο την εγκατάσταση 25 MW έως 30 MW ετησίως. Ο όμιλος διαθέτει ηλιακά εργοστάσια με συνολική ισχύ 10 MW, ενώ 75 MW βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού. Η ENNA έχει δεσμεύσει 40 εκατομμύρια ευρώ για μπαταρίες στο πλαίσιο της συμμαχίας της με την κροατική εταιρεία Rimac Energy. Τον Οκτώβριο του 2023 ίδρυσαν στρατηγική συνεργασία για την παραγωγή και αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει 22 εργοστάσια με συνολική ισχύ 5 MW στο πλαίσιο έργων ESCO. Σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα αυτό. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης να εγκαταστήσει φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με την ενημέρωση.

Όπως αναφέρει το Balkan Green Energy News, ο όμιλος αποφάσισε να αλλάξει την επωνυμία της θυγατρικής του, ENNA Opskrba, προμηθεύτριας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η εταιρεία θα συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες υπό το όνομα ENNA Next. Η εταιρεία θα προσφέρει ένα μοντέλο one-stop shop για όλες τις ενεργειακές υπηρεσίες σε ένα μέρος, με επίκεντρο την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από πράσινη ενέργεια, την προμήθεια φυσικού αερίου, την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τις μπαταρίες και τα εικονικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με την ENNA.

Η ENNA Next σχεδιάζει να επεκτείνει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία και την Ιταλία, όπως αποκάλυψε η μητρική εταιρεία. Σχεδιάζει επίσης να ξεκινήσει την αγορά ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί του παρόντος, δραστηριοποιείται μόνο στην Κροατία και τη Γερμανία στον συγκεκριμένο τομέα. Η ENNA δήλωσε ότι ετοιμάζεται να εισέλθει στη Σλοβενία ως προμηθεύτρια φυσικού αερίου. Το αναπτυξιακό σχέδιο για την περίοδο 2030 έως 2035 και η νέα οπτική ταυτότητα της εταιρείας παρουσιάστηκαν από τον Boštjan Napast, πρόεδρο του Ομίλου ENNA.

Διαβάστε ακόμη