Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τους τελικούς Όρους και Προϋποθέσεις (T&Cs) για τη δεύτερη δημοπρασία της σχετικά με την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου (Δημοπρασία IF24), μέσω του Ταμείου Καινοτομίας. Αυτή η δημοπρασία, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου (EHB), παρέχει οικονομική στήριξη στους παραγωγούς υδρογόνου που κατατάσσονται ως Ανανεώσιμο Καύσιμο Μη Βιολογικής Προέλευσης (RFNBO).

Η δημοπρασία θα ανοίξει στις 3 Δεκεμβρίου 2024 και θα χορηγήσει έως και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξη σε παραγωγούς ανανεώσιμου υδρογόνου που βρίσκονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Βασιζόμενη στην επιτυχία της πιλοτικής δημοπρασίας του περασμένου έτους (Δημοπρασία IF23), η δεύτερη δημοπρασία θα συμβάλει περαιτέρω στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αγοράς για ανανεώσιμο υδρογόνο, μειώνοντας τον κίνδυνο των επενδύσεων με δημόσια στήριξη.

Οι επιτυχημένοι υποψήφιοι της Δημοπρασίας IF24 θα λάβουν ένα σταθερό πριμ σε €/kg παραγόμενου ανανεώσιμου υδρογόνου, για μέγιστο διάστημα δέκα ετών λειτουργίας. Η στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής που οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για το ανανεώσιμο υδρογόνο.

Οι Όροι και Προϋποθέσεις για τη δεύτερη δημοπρασία περιλαμβάνουν νέες απαιτήσεις ανθεκτικότητας, βασιζόμενες στα διδάγματα της πιλοτικής δημοπρασίας και διευκολύνοντας τη συνεισφορά της χρηματοδότησης της ΕΕ στους στόχους της Πράξης για τη Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών (NZIA). Τα έργα θα αξιολογηθούν με βάση ένα νέο κριτήριο: «Επίτευξη ασφάλειας εφοδιασμού σε βασικά αγαθά και συνεισφορά στην ευρωπαϊκή βιομηχανική ηγεσία και ανταγωνιστικότητα». Η Επιτροπή θα διασφαλίσει επίσης ότι η στήριξη θα παρέχεται για ασφαλείς διαδικασίες παραγωγής στην Ευρώπη, μέσω κατάλληλων απαιτήσεων για την ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά των Όρων και Προϋποθέσεων για τη δεύτερη δημοπρασία περιλαμβάνουν: Υψηλότερες απαιτήσεις ωριμότητας για την αίτηση. Αναθεωρημένο ανώτατο όριο τιμής. Ειδικό προϋπολογισμό 200 εκατομμυρίων ευρώ για έργα που προμηθεύουν την παραγωγή τους σε αγοραστές στον ναυτιλιακό τομέα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σήμερα διαβούλευση για τη συλλογή σχολίων σχετικά με το σχέδιο κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, η οποία διευκρινίζει τη μεθοδολογία για την αξιολόγηση των μειώσεων εκπομπών από υδρογόνο και καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτή η δευτερεύουσα νομοθεσία απαιτείται βάσει της αναθεωρημένης νομοθεσίας της ΕΕ για την αγορά υδρογόνου και φυσικού αερίου, η οποία τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι. Το σχέδιο κειμένου συμπληρώνει τους κανόνες που ισχύουν ήδη για το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs) και είναι σύμφωνο με τη μεθοδολογία τους για την αξιολόγηση του κύκλου ζωής των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτών των καυσίμων.

Τα σχόλια από αυτή τη διαβούλευση θα συμβάλουν στις αποφάσεις της Επιτροπής σχετικά με το τελικό κείμενο. Μετά την οριστικοποίησή του, το κείμενο της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης θα διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών για μια περίοδο δύο μηνών. Αν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο δεν προβάλουν αντιρρήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη θα δημοσιευθεί επίσημα στην Επίσημη Εφημερίδα και θα τεθεί σε ισχύ.

Διαβάστε ακόμη