Οι στόχοι της ΕΕ για το υδρογόνο πρέπει να μειωθούν ώστε να αντικατοπτρίζουν το υψηλό κόστος και την έλλειψη ζήτησης στην αγορά εν μέσω χαμηλής οικονομικής στήριξης από το μπλοκ ή τα κράτη μέλη, δήλωσε στο Montel η δανέζικη εταιρεία συμβούλων Ea Energianalyse.

Στο πλαίσιο του σχεδίου RePowerEU, η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου και την εισαγωγή άλλων 10 εκατ. τόνων μέχρι το 2030.

«Ο στόχος της ΕΕ για παραγωγή 10 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου έως το 2030 έχει δημιουργήσει μεγάλη αισιοδοξία και έχει προκαλέσει την έναρξη πολλών έργων. Όμως ούτε η ΕΕ ούτε τα κράτη μέλη ακολούθησαν με την απαραίτητη χρηματοδότηση, απαιτώντας από τους off-takers να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού», δήλωσε στο Montel σε συνέντευξή του ο Hans-Henrik Lindboe, εταίρος της εταιρείας.

Αναβολή έργων

Αρκετά σκανδιναβικά έργα υδρογόνου έχουν πρόσφατα τερματιστεί ή αναβληθεί, όπως τα σχέδια της Orsted για μια μονάδα ηλεκτρονικής μεθανόλης 70 MW στη βόρεια Σουηδία και μια μεγαλύτερη μονάδα 1,3 GW στη Δανία, ενώ τον Ιούνιο, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Statkraft μείωσε τις φιλοδοξίες της για πράσινο υδρογόνο, καθώς δήλωσε ότι είχε υποτιμήσει τις σχετικές προκλήσεις.

Ο Lindboe δήλωσε ότι ο τομέας απέτυχε να μειώσει το κόστος όσο γρήγορα αναμενόταν, κάνοντας τους αγοραστές – για παράδειγμα από τη ναυτιλιακή βιομηχανία – διστακτικούς στη σύναψη μακροπρόθεσμων συμφωνιών.

Μακροπρόθεσμα, είπε ότι ο τομέας θα πρέπει να επωφεληθεί από τα ίδια πλεονεκτήματα κλίμακας που έχουν παρατηρηθεί για τις αιολικές και ηλιακές τεχνολογίες, αλλά ότι η χρήση θα εξακολουθήσει πιθανότατα να είναι μόνο το ήμισυ του στόχου της ΕΕ για 60 εκατ. για το 2050.

Τα σχόλιά του αντανακλούν ευρύτερες ανησυχίες που εκφράζονται από τους συμμετέχοντες στον κλάδο.

Διαβάστε ακόμη