Ραγδαία ανάπτυξη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που όμως συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση των περικοπών πράσινης ενέργειας της περιόδους της χαμηλής ζήτησης προβλέπει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο σύμβουλος του ΣΕΦ Στέλιος Ψωμάς στο διεθνές συνέδριο Solar Plaza που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Το ισχυρό momentum του κλάδου των φωτοβολταϊκών -που αποτυπώθηκε σε ισχύ ρεκόρ 1,6 GW που εγκαταστάθηκε πέρυσι και το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη παραγωγής ηλεκτρισμού από την εν λόγω πηγή (18,5%) εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος. Τα στοιχεία για τις συνδέσεις νέων φωτοβολταϊκών το πρώτο εξάμηνο του έτους (920 MW, ισχύς δεκαπλάσια σε σχέση με τη νέα αιολική ισχύ που εγκαταστάθηκε την ίδια περίοδο) παραπέμπει σε νέο ρεκόρ φέτος, με τον κ. Ψωμά να προβλέπει αύξηση του ποσοστού ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά στο 24%, με τη συγκεκριμένη τεχνολογία να παίρνει για πρώτη φορά «κεφάλι» σε σχέση με τα χερσαία αιολικά, αφού το 2023 η αναλογία της ηλεκτροπαραγωγής ήταν 18,5% φωτοβολταϊκά και 22,5% αιολικά.

Τετραπλασιασμός περικοπών

Καθώς όμως δεν υπάρχει ακόμα δυναμικότητα αποθήκευσης ενέργειας (αφού οι πρώτες μπαταρίες αναμένεται να «μπουν στην πρίζα» προς το τέλος του επόμενου έτους), οι περικοπές «πράσινης» ενέργειας -που αφορούν κυρίως φωτοβολταϊκά- και ανήλθαν στις 632 Γιγαβατώρες στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουν την 1 Τεραταβατώρα, θα είναι δηλαδή τετραπλάσιες σε σχέση με τα επίπεδα του 2023, όταν η πράσινη ενέργεια που «πετάχθηκε στα σκουπίδια» ανήλθε σε 228 Γιγαβατώρες. Ο κ. Ψωμάς εκτίμησε ότι οι περικοπές πράσινης ενέργειας φέτος θα ανέλθουν στο 3,5% του συνόλου και έκανε λόγο και για ένα «δύσκολο 2025», με το ποσοστό να ανέρχεται στο 5%, Προέβλεψε ωστόσο άμβλυνση του φαινομένου από το 2026 και εφεξής, με τον ρυθμό της αποκλιμάκωσης να συναρτάται με τον ρυθμό εγκατάστασης αποθηκευτικής ισχύος. Σύμφωνα με τον ΣΕΦ, η πρόβλεψη του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για την εγκατάσταση μπαταριών ισχύος 4,3 GW έως το 2030 υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, καθώς θα πρέπει το νούμερο αυτό να αυξηθεί στα 7,5-8 Γιγαβάτ.

Υπέρβαση του στόχου του ΕΣΕΚ το 2026

Ο κ. Ψωμάς σημείωσε ότι ο στόχος του ΕΣΕΚ για την εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών το 2030 (13,5 GW) είναι υπερβολικά μετριοπαθής και θα επιτευχθεί πολύ πριν το τέλος της δεκαετίας. Και τούτο διότι, ακόμα και με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις του Συνδέσμου -στη βάση των παραγγελιών εξοπλισμού που έχουν δρομολογηθεί για ώριμα έργα από πλευράς αδειοδότησης- δείχνει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί ήδη από το 2026. Ο ΣΕΦ εκτιμά ότι το 2030 τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά θα αθροίζουν από 19 έως 21,1 Γιγαβάτ – δηλαδή από 40% έως 55% υψηλότερα από τον «πήχη» που βάζει το Εθνικό Σχέδιο.

Ωστόσο, η “προέλαση» των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με την έλλειψη αποθήκευσης προδιαγράφει προκλήσεις για το ορατό μέλλον. Πέραν των περικοπών ΑΠΕ, σημείο προβληματισμού για την αγορά είναι το «φρακάρισμα» στους όρους σύνδεσης, με τον ΑΔΜΗΕ να σχεδιάζει να προσφέρει όρους σύνδεσης σε πράσινα έργα ισχύος 28-30 GW (αριθμός που περιλαμβάνει και τα έργα σε λειτουργία), εκ των οποίων περί τα 20 GW αφορά φωτοβολταϊκά, την ίδια στιγμή που «στην ουρά» περιμένουν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 70 GW. Παράλληλα, τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που εκφράζεται και για έργα αποθήκευσης, με τις αιτήσεις για Άδεια Παραγωγής για standalone μπαταρίες (στοιχεία Σεπτεμβρίου 2024) να συσσωρεύουν ισχύ της τάξης των 46 GW, για υβριδικά έργα (ΑΠΕ μαζί με μπαταρία) τα 19,66 GW και για έργα αντλησιοταμίευσης τα 5,88 GW.

H «ακτινογραφία» των φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με τον κ. Ψωμά, στην παρούσα φάση καταγράφεται ραγδαία αύξηση στην εγκατάσταση οικιακών φωτοβολταϊκών, ισχύος κάτω των 10 KW, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2024 η νέα ισχύς των εν λόγω έργων που «μπήκαν στην πρίζα» ανήλθε σε 58,6 MW, έναντι 14,4 ΜW την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Στα φωτοβολταϊκά για εμπορική και βιομηχανική χρήση (με ισχύ έως 1 ΜW) των επιχειρήσεων καταγράφεται επιβράδυνση (νέα ισχύς 281,9 MW έναντι 504,8 MW το πρώτο εξάμηνο του 2023), εξέλιξη που ενδεχομένως συνδέεται και με την καθυστέρηση που καταγράφεται στην έναρξη του προγράμματος φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις. Τέλος, τα φωτοβολταϊκά βιομηχανικής κλίμακας διανύουν περίοδο άνθησης, με τις νέες εγκαταστάσεις το πρώτο εξάμηνο να προσεγγίζουν τα 600 MW (580,1 MW έναντι 121,5 MW το πρώτο εξάμηνο του 2023). Για την τελευταία αυτή κατηγορία, το ότι σε φάση κατασκευής βρίσκονται σειρά μεγάλων φωτοβολταϊκών projects (όπως αυτά που υλοποιεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε συνεργασία με την RWE, το mega φωτοβολταϊκό της Lightsource BP στον Ενιπέα κλπ) προδιαγράφει διατήρηση της….λαμπρής δυναμικής.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα έργα που αφορούν σε αυτοκατανάλωση ηλιακής ενέργειας ανήλθαν στο 20% των νέων συνδέσεων, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στα οικιακά συστήματα αυτοκατανάλωσης, το 58,4% των νέων εγκαταστάσεων φέτος συνοδεύονταν από μπαταρία.

Αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίων

Κατά το συνέδριο της Solar Plaza, τέλος, αναδείχθηκε επίσης και η μεγάλη κινητικότητα στη δευτερογενή αγορά των ΑΠΕ, με τις αγοραπωλησίες χαρτοφυλακίων να βρίσκονται στο προσκήνιο, με τελευταίο «κρούσμα» το deal μεταξύ ΔΕΗ και Ομίλου Κοπελούζου, με επίκεντρο το χαρτοφυλάκιο αιολικών του τελευταίου. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα τοπίο αναφορικά με τους όρους σύνδεσης, σε συνδυασμό με το «σήμα» που έχει δοθεί για το τέλος των σταθερών ταριφών που προκύπτουν μέσα από διαγωνισμούς, μετατοπίζουν βαθμιαία το κέντρο βάρος στη διαχείριση των υφιστάμενων έργων έναντι της ανάπτυξης νέων.

Διαβάστε ακόμη