Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση τα νησιά που θέλουν να λάβουν τεχνική υποστήριξη για να προωθήσουν «πράσινες» μορφές ενέργειας στο πλαίσιο του προγράμματος «Νησιά Ακόλουθοι» που υλοποιεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά». Να σημειωθεί πως έξι ελληνικά νησιά έχουν συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία, με σκοπό να αυτονομηθούν ενεργειακά, μέχρι το 2030. Η Αστυπάλαια, η Λέσβος, η Ικαρία, το Καστελόριζο, η Τήλος και τα Ψαρά.

Συνολικά 30 νησιά θα υποστηριχθούν για δράσεις που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση τους σε όλους τους τομείς, όπως στις μεταφορές και στην θέρμανση. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είχαν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε Καστελόριζο και Ψαρά από το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ», εκπροσωπώντας τη γραμματεία της πρωτοβουλίας και με ρόλο τεχνικού συμβούλου, με σκοπό να καταγραφούν οι ενεργειακές ανάγκες των νησιών.

Την περασμένη εβδομάδα, η γραμματεία της πρωτοβουλίας «Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά» διοργάνωσε ένα εργαστήριο με θέμα «Μηχανισμοί χρηματοδότησης για έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές», με επίκεντρο τα συστήματα ιδιοκτησίας στη Λέσβο. Η εκδήλωση, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, περιλάμβανε διήμερες συζητήσεις για την ενεργειακή μετάβαση της Λέσβου, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις εξελίξεις στην καθαρή ενέργεια. Οι εμπειρογνώμονες και οι ενδιαφερόμενοι παρείχαν πληροφορίες για τοπικά, εθνικά και ευρωπαϊκά πλαίσια.

Διαβάστε ακόμη