Μιλώντας αυτή την εβδομάδα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (TDT) στο Μπισκέκ, Κιργιζία, ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Παρβίζ Σαχμπάζοφ, τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης περισσότερων έργων πράσινης ενέργειας και την επιθυμία της χώρας του να εμβαθύνει τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας με τους γείτονες της περιοχής. Όπως αναφέρει το Ceenergy News, ο υπουργός επισήμανε τη σημασία των «σαφών στρατηγικών προοπτικών» και των «αποφασιστικών πολιτικών» των αρχηγών των κρατών για την προστασία των φυσικών πόρων, των ενεργειακών και μεταφορικών διαδρόμων στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη.

Ο Υπουργός Σαχμπάζοφ επανέλαβε τα λόγια του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, λέγοντας: «Ο 21ος αιώνας πρέπει να είναι ο αιώνας της ανάπτυξης του τουρκικού κόσμου» και των προσπαθειών για τη μετατροπή της Κεντρικής Ασίας, του Νότιου Καυκάσου και των περιοχών της Κασπίας σε μία ενιαία γεωπολιτική περιοχή.

Αξιολογώντας τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας ως στρατηγικό πυλώνα των σχέσεων μεταξύ των τουρκικών κρατών, αναφέρθηκε ότι οι μεγάλες συνεισφορές της ενεργειακής ένωσης Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας, όπως οι αγωγοί Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ, TANAP και ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, εξασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια πολλών χωρών, μαζί με την Τουρκία.

Το περασμένο έτος και τους οκτώ μήνες αυτού του έτους, 41 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου και 37 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου παραδόθηκαν στην Τουρκία και στις παγκόσμιες αγορές μέσω αυτών των αγωγών. Φέτος, 9,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τα αναμενόμενα 25 δισεκατομμύρια εξαγωγών φυσικού αερίου θα παραδοθούν στην Τουρκία, και 12,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη.

Η συμφωνία για τη μεταφορά 2 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου του Καζακστάν μέσω του Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν και η σταδιακή αύξηση αυτών των όγκων είναι απόδειξη του ενωτικού ρόλου του Αζερμπαϊτζάν μεταξύ της Κεντρικής Ασίας, της Τουρκίας και της Ευρώπης, δήλωσε ο υπουργός.

«Η ενεργειακή μας συνεργασία με τα τουρκικά κράτη δεν αναπτύσσεται μόνο ανοδικά, αλλά ταυτόχρονα δίνει ώθηση στην υλοποίηση νέων έργων και πρωτοβουλιών περιφερειακής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο “διάδρομος Κασπίας-Μαύρης Θάλασσας-Ευρώπης”», πρόσθεσε.

Εκτός από τη σύνδεση του πλούσιου ενεργειακού δυναμικού και των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών μας, αυτοί οι διάδρομοι στοχεύουν να γίνουν μια ενιαία «πλατφόρμα πράσινης ενέργειας» διασφαλίζοντας εξαγωγές προς την Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, πρόσθεσε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη