Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Pexapark, τον Αύγουστο οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υπέγραψαν 13 PPAs για 460,4 MW, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Το αποτέλεσμα είναι μια μείωση κατά 62% όσον αφορά τον όγκο σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Η ελβετική εταιρεία συμβούλων ανέφερε ότι πρόκειται για το χαμηλότερο μηνιαίο σύνολο δυναμικότητας PPA από τον Αύγουστο του 2023, όπου σημειώθηκαν 318 MW σε 10 συμφωνίες, και «επομένως είναι σύμφωνο με παρόμοια μοτίβα τα τελευταία χρόνια».

Οι παρακολουθούμενες τιμές PPA έφτασαν τα 52,25 ευρώ (58,46 δολάρια)/MWh τον Αύγουστο, σημειώνοντας αύξηση 1,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο. Οι βρετανικές τιμές PPA κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση, κερδίζοντας 3,7%, η οποία, σύμφωνα με την Pexapark, οφείλεται στη μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου. Οι τιμές PPA αυξήθηκαν επίσης στην Ιταλία, την Ολλανδία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά μειώθηκαν στη Γαλλία, την Πολωνία και τη Γερμανία κατά 0,9%, 0,2% και 0,1%.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η γαλλική εταιρεία λιανικής Carrefour υπέγραψε το μεγαλύτερο PPA του μήνα, αυτή τη φορά για 89 MW ηλιακής και χερσαίας αιολικής ενέργειας με την Engie στην Ισπανία.

Ακολούθησε PPA μεταξύ της νορβηγικής Statkraft και μιας μη κατονομαζόμενης τεχνολογικής εταιρείας για την παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου South Meath 80,5 MW στην Ιρλανδία.

Η Pexapark σημείωσε ότι στην Ιρλανδία έχουν ήδη συναφθεί οκτώ PPAs φέτος, έναντι τεσσάρων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

«Έξι από αυτές είναι χερσαίες PPAs, το οποίο είναι ένα αξιοσημείωτα υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με άλλες χώρες», δήλωσε η Pexapark, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τον μεγάλο τομέα της πληροφορικής της χώρας.

Μέχρι τον Αύγουστο, ο μηνιαίος μέσος όρος για τη νέα δυναμικότητα των PPAs το 2024 είχε φθάσει τα 1.295 MW, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 1.332 MW που είχαν καταγραφεί την ίδια στιγμή το 2023.

Διαβάστε ακόμη