Η ισπανική κυβέρνηση έθεσε νέο στόχο για την ηλιακή ενέργεια στα 76 GW έως το 2030, σε ενεργειακή στρατηγική που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να καλυφθεί πάνω από το 80% της εθνικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας ενέκρινε ένα Βασιλικό Διάταγμα που επικαιροποιεί το Εθνικό Σχέδιο Ενσωματωμένης Ενέργειας και Κλίματος (PNIEC 2023-30), ανταποκρινόμενο σε πρόταση του Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης (MITECO), αναφέρει το pv magazine. Το σχέδιο αυτό υποβλήθηκε σε δημόσια διαβούλευση στα μέσα του 2023.
Κύριος στόχος του PNIEC 2023 είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αποθήκευσης και της διαχείρισης ζήτησης, με σκοπό την καλύτερη ενσωμάτωσή τους. Μέχρι το 2030, η Ισπανία αναμένει να εγκαταστήσει 76 GW ηλιακής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 19 GW φωτοβολταϊκών για αυτοκατανάλωση. Σύμφωνα με την Red Eléctrica, τον διαχειριστή του δικτύου της Ισπανίας, η χώρα διέθετε 22.454 MW ηλιακής ενέργειας εγκατεστημένα και συνδεδεμένα με το δίκτυο στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης 62 GW αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς και 1,4 GW βιομάζας και 22,5 GW αποθηκευτικής ικανότητας, συμπεριλαμβανομένων συνεισφορών από ηλιοθερμική ενέργεια. Επιπλέον, η νέα στρατηγική περιλαμβάνει στόχο για 12 GW δυναμικότητας ηλεκτρολυτών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Ο τελικός στόχος κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας αυξάνεται στο 48%, με 81% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ ο στόχος ενεργειακής αποδοτικότητας αυξάνεται στο 43%.
«Οι φιλόδοξοι στόχοι είναι καλά νέα για τον τομέα, εφόσον συνοδεύονται από στρατηγική για την επίτευξή τους. Η χώρα μας διαθέτει ανανεώσιμους πόρους που την τοποθετούν σε προνομιακή θέση για την πραγματοποίηση της ενεργειακής μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Χοσέ Μαρία Γκονζάλεθ Μόγια, γενικός διευθυντής της APPA Renovables. «Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να τεθούν πιο συγκεκριμένα και ελκυστικά μέτρα στο τραπέζι για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πηγές ενέργειας, αν θέλουμε να επιτύχουμε τέτοιους φιλόδοξους στόχους».
Ο Χοσέ Ντονόσο, γενικός διευθυντής της ισπανικής ένωσης UNEF, δήλωσε ότι η πρόκληση είναι φιλόδοξη αλλά απαραίτητη για την επίτευξη της απανθρακοποίησης και την ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας. «Η Ισπανία αντιμετωπίζει, για πρώτη φορά στην ιστορία, μια βιομηχανική επανάσταση με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς, χάρη στη φωτοβολταϊκή ενέργεια, μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε λιγότερο από το μισό κόστος σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε ο Ντονόσο.
Διαβάστε ακόμη