Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της υψηλότερης ανεμογεννήτριας στον κόσμο στην περιοχή λιγνίτη Λουσατίας στην ανατολική Γερμανία, σύμφωνα με τον τεχνολογικό ιστότοπο heise online. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Schipkau, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, και η λειτουργία της ανεμογεννήτριας προγραμματίζεται να ξεκινήσει το επόμενο καλοκαίρι. Το προγραμματισμένο ύψος της ανεμογεννήτριας είναι 364 μέτρα μαζί με τις λεπίδες, δηλαδή σχεδόν ακριβώς το ίδιο ύψος με τον εμβληματικό τηλεοπτικό πύργο του Βερολίνου, σύμφωνα με τον περιφερειακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό MDR.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάθεση του έργου, Beventum, και ο υπεύθυνος ανάπτυξης του έργου, Gicon, μέτρησαν τις ταχύτητες ανέμου σε μεγάλα υψόμετρα με έναν πύργο μέτρησης ύψους 300 μέτρων στο σημείο της εγκατάστασης, σύμφωνα με τον MDR. Όπως αναφέρει το Clean Energy Wire, οι εταιρείες δήλωσαν ότι το ύψος θα αυξήσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας κατά 40 τοις εκατό.

«Σε αυτό το ύψος, ο άνεμος δεν έχει μόνο μεγαλύτερη μέση ταχύτητα, αλλά και ευρύτερη κατανομή, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικά περισσότερες ώρες λειτουργίας πλήρους φορτίου για τις ανεμογεννήτριες», δήλωσε ο ιδρυτής της Gicon, Jochen Großmann. Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι συγκρίσιμες με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αλλά με τις συνθήκες λειτουργίας ξηράς. «Αυτό σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι σημαντικά χαμηλότερο, γεγονός που έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία», δήλωσε ο Großmann. Οι ανεμογεννήτριες μεγάλου υψομέτρου θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των λεγόμενων περιοχών χαμηλού ανέμου, όπου μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί η αιολική ενέργεια οικονομικά, πρόσθεσε.

Η ανεμογεννήτρια θα διαθέτει έναν καινοτόμο σχεδιασμό με μια πλέγματο δομή με τέσσερα πόδια, που θυμίζει τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, καθώς και κολόνες ηλεκτρικού ρεύματος. Η ανεμογεννήτρια θα είναι προσαρμοσμένη σε έναν κινούμενο εσωτερικό πύργο, που θα επιτρέπει την ανύψωσή της σε ύψος 300 μέτρων – ένα ύψος στο οποίο δεν μπορούν να φτάσουν οι γερανοί.

Δεν υπήρξε καμία αντίθεση από τους τοπικούς κατοίκους για το έργο, οι οποίοι συμμετείχαν από την αρχή, σύμφωνα με τη Gicon. Η νέα ανεμογεννήτρια δεν απαιτεί επιπλέον χώρο, καθώς θα κατασκευαστεί ανάμεσα σε υπάρχουσες ανεμογεννήτριες. «Οι πύργοι είναι τόσο ψηλοί που οι ρότορες δεν αλληλεπικαλύπτονται και δεν αφαιρούν τον άνεμο ο ένας από τον άλλον», δήλωσε ο Großmann. Στο παρελθόν, η Gicon έχει αναφέρει ότι οι ανεμογεννήτριες μεγάλου υψομέτρου θα επέτρεπαν την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας σε τρία επίπεδα: ηλιακούς συλλέκτες στο έδαφος, συμβατικές ανεμογεννήτριες και ένα στρώμα ανεμογεννητριών μεγάλου υψομέτρου στην κορυφή.

Διαβάστε ακόμη