Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πολωνικό σχέδιο ενίσχυσης ύψους περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς με στόχο την προώθηση της μετάβασης σε μια οικονομία με μηδενικές εκπομπές, ανακοίνωσε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων.

Το μέτρο θα είναι διαθέσιμο σε εταιρείες που παράγουν σχετικό εξοπλισμό, δηλαδή μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες, ανεμογεννήτριες, αντλίες θερμότητας, ηλεκτρολύτες, εξοπλισμό για δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, καθώς και βασικά εξαρτήματα που σχεδιάζονται και χρησιμοποιούνται κυρίως ως άμεση είσοδος για την παραγωγή αυτού του εξοπλισμού ή κρίσιμες πρώτες ύλες απαραίτητες για την παραγωγή τους.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το πολωνικό σχέδιο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είναι σημαντικές για την υλοποίηση του Βιομηχανικού Σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας.

«Σήμερα εγκρίναμε ένα πολωνικό μέτρο ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων σε στρατηγικό εξοπλισμό, δηλαδή μπαταρίες, ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας, ανεμογεννήτριες, ηλεκτρολύτες και δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού. «Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα με τους στόχους του Βιομηχανικού Σχεδίου της Πράσινης Συμφωνίας και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ. Ταυτόχρονα, οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού παραμένουν περιορισμένες».

Διαβάστε ακόμη