Η Σαουδική Εταιρεία Προμηθειών Ενέργειας (SPPC) ανακοίνωσε αίτημα για προκριματική πιστοποίηση (RFQ) για 3 GW ηλιακής ενέργειας σε τέσσερα έργα στο πλαίσιο της έκτης φάσης του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας. Η SPPC ξεκίνησε την έκτη φάση του Εθνικού Προγράμματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREP) της Σαουδικής Αραβίας. Έχει εκδώσει RFQ σχετικά με 3 GW ηλιακής ικανότητας σε τέσσερα έργα.

Ένας από τους σταθμούς θα έχει ικανότητα 1,4 GW (AC) κοντά στην Hima στην επαρχία Najran, επιπλέον ενός δεύτερου σταθμού 600 MW (AC) κοντά στο Ad Darb, στην επαρχία Jizan. Η SPPC αναζητά επίσης την ανάθεση ενός έργου 600 MW (AC) που σχεδιάζεται στην Jazan και ενός έργου 400 MW (AC) κοντά στο Al Sufun, στην επαρχία Hail.

Οι επιλεγμένες εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν τις εγκαταστάσεις με βάση τη μέθοδο build-own-operate (BOO). Έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να προκριθούν για τον διαγωνισμό. Τον Φεβρουάριο, η SPPC αποκάλυψε τους επιλεγμένους προμηθευτές για την πέμπτη φάση του προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί στην ανάθεση 3,7 GW σε τέσσερα έργα.

Οι προκηρυχθείσες φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν τον σταθμό 2 GW (AC) Al Sadawi στην ανατολική Σαουδική Αραβία, το έργο 1 GW (AC) Al Masa’a στην βόρεια επαρχία Hail, τον σταθμό 400 MW (AC) Al Henakiyah 2 στην δυτική επαρχία Madinah και τη διάταξη 300 MW (AC) Rabigh 2 στην δυτική επαρχία Makkah.

Η Σαουδική Αραβία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και μείωση της εξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα. Η SPPC στοχεύει να προωθήσει καινοτόμα έργα ηλιακής ενέργειας, τα οποία θα συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη συνεργασία με διεθνείς επενδυτές και τεχνολογικούς φορείς για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και τη βελτίωση των υποδομών. Με τις επενδύσεις αυτές, η Σαουδική Αραβία ελπίζει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να μειώσει τις εκπομπές CO2.

Διαβάστε ακόμη