Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει τη χορήγηση δανείων ύψους έως 180 εκατομμυρίων δολαρίων (161,2 εκατομμυρίων ευρώ) για δύο έργα φωτοβολταϊκών που υποστηρίζονται από την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, με έδρα τα ΗΑΕ, στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, με συνολική ισχύ 760 MW.

Αν εγκριθούν, τα δύο μακροπρόθεσμα δάνεια ανώτερης εξασφάλισης θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων Banka Solar με ισχύ 315 MW και Bilasuvar Solar με ισχύ 445 MW, ανέφερε η EBRD σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της.

Ένα δάνειο έως 80 εκατομμυρίων δολαρίων εξετάζεται για το Banka, το οποίο κατασκευάζεται σε τοποθεσία στην περιοχή Neftchala, ενώ έως 100 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να διατεθούν για την τοποθεσία που κατασκευάζεται στην περιοχή Bilasuvar. Το συνολικό κόστος των δύο έργων εκτιμάται στα 283 εκατομμύρια και 383 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Τα δύο δάνεια βρίσκονται επί του παρόντος υπό καθεστώς “εξέτασης της ιδέας”. Η 22α Οκτωβρίου έχει οριστεί ως προθεσμία έγκρισης και για τα δύο. Τον Ιούνιο, η Masdar και ο εταίρος της, η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), πραγματοποίησαν τελετή θεμελίωσης για τρία έργα ανανεώσιμης ενέργειας συνολικής ισχύος 1 GW, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών Banka και Bilasuvar.

Η χρηματοδότηση της EBRD για τα δύο ηλιακά έργα στο Αζερμπαϊτζάν αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της τράπεζας για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης και την ενίσχυση της παραγωγής καθαρής ενέργειας στην περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν, ιστορικά γνωστό για τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, στρέφεται σταδιακά προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Τα έργα Banka Solar και Bilasuvar Solar είναι κρίσιμα για την επίτευξη αυτών των στόχων, καθώς αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ηλιακής παραγωγής ενέργειας της χώρας. Η συνεργασία μεταξύ της Masdar και της SOCAR ενισχύει τη δέσμευση του Αζερμπαϊτζάν για την ανάπτυξη βιώσιμων ενεργειακών λύσεων.

Διαβάστε ακόμη