Οι χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και ο άνθρακας, για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να επιτύχουν τους στόχους για την κλιματική αλλαγή.

Η περυσινή σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα έθεσε ως στόχο τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030. Ο στόχος θα περιλαμβάνει την αύξηση της εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 11.000 γιγαβάτ (GW) μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, σε σύγκριση με 4.209 GW το 2023.

Η νέα ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε πέρυσι το ρεκόρ των 473 γιγαβάτ (GW), εκ των οποίων τα 382 GW ή το 81% των νεοεγκαινιασθέντων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας είχαν χαμηλότερο κόστος από τα εναλλακτικά ορυκτά καύσιμα, όπως προκύπτει από την έκθεση.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ορυκτών καυσίμων επέστρεψαν κοντά στα ιστορικά επίπεδα κόστους μετά την ενεργειακή κρίση του 2022, προστίθεται.

Το 2023, το παγκόσμιο σταθμισμένο μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας από τα νεοεγκαινιασμένα έργα ΑΠΕ στις περισσότερες τεχνολογίες μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος: για τα φωτοβολταϊκά κατά 12%, για τα χερσαία αιολικά κατά 3%, για τα υπεράκτια αιολικά κατά 7%, για τη συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια (CSP) κατά 4% και για την υδροηλεκτρική ενέργεια κατά 7%, ανέφερε η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη