Ο στόχος για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 και τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων είναι εφικτός, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεσή του την Τρίτη, αλλά θα απαιτηθεί τεράστια ώθηση για να ξεκλειδώσουν σημεία συμφόρησης, όπως η αδειοδότηση και οι συνδέσεις με το δίκτυο.

Η έκθεση έρχεται καθώς ηγέτες από την κυβέρνηση και τις επιχειρήσεις συναντώνται στην εβδομάδα για το κλίμα της Νέας Υόρκης για να προσπαθήσουν να προωθήσουν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Reuters.

Σχεδόν 200 χώρες στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP 28 στο Ντουμπάι πέρυσι συμφώνησαν να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές από τον ενεργειακό τομέα έως το 2050 και δεσμεύτηκαν να τριπλασιάσουν την ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.

Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «είναι εφικτός χάρη στα ευνοϊκά οικονομικά, το άφθονο δυναμικό παραγωγής και τις ισχυρές πολιτικές», αλλά δήλωσε ότι η μεγαλύτερη δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από μόνη της δεν θα μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και το κόστος για τους καταναλωτές

«Για να ξεκλειδώσουν τα πλήρη οφέλη του στόχου του τριπλασιασμού, οι χώρες πρέπει να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 25 εκατομμυρίων χιλιομέτρων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030… Ο κόσμος θα χρειαστεί επίσης 1.500 γιγαβάτ (GW) ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας μέχρι το 2030», δήλωσε ο ΙΕΑ.

Οι χώρες στην COP 28 δεσμεύτηκαν επίσης να διπλασιάσουν τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης για να βοηθήσουν στον περιορισμό της χρήσης ενέργειας, αλλά ο στόχος αυτός θα απαιτήσει από τις κυβερνήσεις να καταστήσουν την αποδοτικότητα πολύ μεγαλύτερη πολιτική προτεραιότητα.

Οι χώρες πρέπει να ενσωματώσουν τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση στα εθνικά τους σχέδια για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Οι εκπομπές από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα σημείωσαν ρεκόρ πέρυσι.

Ο τριπλασιασμός της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο διπλασιασμός των μέτρων ενεργειακής απόδοσης για τη μείωση της χρήσης ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 10 δισεκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με ό,τι αναμένεται διαφορετικά, αναφέρει η έκθεση.

Διαβάστε ακόμη