Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι μεταξύ των 100 οργανισμών και εταιρειών που συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή, καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να θέσουν φιλόδοξους, συγκεκριμένους και εφαρμόσιμους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα επικαιροποιημένα εθνικά σχέδια για το κλίμα προς τα Ηνωμένα Έθνη – τα λεγόμενα NDCs.

Την πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Συνόδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Global Renewables Summit), που λαμβάνει χώρα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η Παγκόσμια Συμμαχία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δημοσίευσε την ανοιχτή επιστολή.

Υπενθυμίζεται πως η Παγκόσμια Σύνοδος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η πρώτη υψηλού επιπέδου δημόσια-ιδιωτική σύνοδος που συζητά την πρόοδο, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της τριπλασιασμού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030.

Ακολουθώντας την πρώτη Παγκόσμια Αξιολόγηση που εγκρίθηκε στο COP28 και αποτυπώθηκε στην ιστορική Συμφωνία των ΗΑΕ – η οποία ζητά τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό των κερδών ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2030, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα βαθιές, γρήγορες και βιώσιμες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με μια πορεία που θα περιορίσει την παγκόσμια θέρμανση στους 1.5 °C με εθνικά καθορισμένο τρόπο – η Σύνοδος θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για την προώθηση βασικών τομέων δράσης για την κλιμάκωση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι διοργανωτές εκπροσωπούν μια μοναδική συμμαχία κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, φιλανθρωπικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, που δείχνει τη συλλογική δυναμική και ώθηση για την επιτάχυνση της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όσον αφορά την Παγκόσμια Συμμαχία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (GRA), εκπροσωπεί τους κορυφαίους διεθνείς παίκτες της βιομηχανίας και παρέχει μια ενιαία φωνή για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αποτελούμενη από ιδρυτικά μέλη όπως το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηλιακής Ενέργειας, την Διεθνή Ένωση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, την Διεθνή Ένωση Γεωθερμίας, το Συμβούλιο Αποθήκευσης Ενέργειας Μακράς Διάρκειας και τον Οργανισμό Πράσινου Υδρογόνου, η Συμμαχία στοχεύει στην αύξηση της φιλοδοξίας και στην επιτάχυνση της υιοθέτησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη