Η κυβέρνηση της Σερβίας εξέδωσε απόφαση για την ανάπτυξη ενός ειδικού χωροταξικού σχεδίου για μια ομάδα ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας συνολικής δυναμικότητας σύνδεσης 1 GW, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες ισχύος τουλάχιστον 200 MW. Οι Hyundai Engineering και UGT Renewables επιλέχθηκαν ως στρατηγικός εταίρος για το έργο. Το κονσόρτσιουμ θα εγκαταστήσει τις εγκαταστάσεις και θα τις παραδώσει στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού Elektroprivreda Srbije (EPS).

Η κυβέρνηση της Σερβίας έδωσε εντολή στην Εθνική Υπηρεσία Χωροταξίας και Πολεοδομίας να εκπονήσει ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για την κατασκευή έξι ηλιακών σταθμών υψηλής δυναμικότητας με σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού EPS χρηματοδοτεί το εγχείρημα.

Το προηγούμενο έτος, το κονσόρτσιουμ Hyundai Engineering – UGT Renewables (UGTR) επιλέχθηκε ως στρατηγικός εταίρος για μια ομάδα φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων συνολικής ονομαστικής δυναμικότητας 1,2 GW και 1 GW σε όρους σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένων μπαταριών με συνολική ισχύ λειτουργίας τουλάχιστον 200 MW και χωρητικότητας 400 MWh. Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Εξόρυξης και Ενέργειας δήλωσε ότι το εμπορικό συμβόλαιο ήταν υπό κατάρτιση. Το χωροταξικό σχέδιο αφορά περιοχές στις πόλεις Ζαΐτσαρ και Λέσκοβατς και τέσσερις δήμους.

Στο Ζαΐτσαρ, στα ανατολικά της χώρας, οι τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στα χωριά Μετρίς και Σαλάς (Σαλάς Βάρος και Σαλάς σέλο). Βορειοανατολικά της πόλης, στον δήμο Νεγκοτίν, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, το σχέδιο θα εκπονηθεί για εκτάσεις στις περιοχές Σικόλε Ι, Μπρεστόβατς, Γιασενίτσα, Καρμπουλόβο και Τρνιάνε.

Στο Λέσκοβατς, στα νότια, οι περιοχές θα περιλαμβάνουν τις κτηματολογικές κοινότητες Σβίρτσε, Βλάσε, Γκόρνιε Τρνιάνε, Κουκούλοβτσε, Σίσιντσε, Γκόρνια Γιαγίνα, Βέλικο Τρνιάνε, Ρουντάρε, Μρστάνε και Μπάντιντσε. Στην ίδια περιοχή, μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στον δήμο Λεμπάνε, στις περιοχές Μπόσνιατσε, Τζένοβατς, Περτάτε, Τογκότσεβτσε και Τσεκάβιτσα.

Στο κοντινό Μπουγιάνοβατς, το ειδικό χωροταξικό σχέδιο θα πρέπει να αναπτυχθεί για περιοχές στις Σρπσκα Κούτσα, Καράντικ και Ράκοβατς. Οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στο Μπάτσκι Γκρατσάκ, Οτζάτσι, Λάλιτς και Ράτκοβο στον δήμο Οτζάτσι στα βορειοδυτικά της Σερβίας.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα περιλαμβάνουν συστήματα ηλιακών ιχνηλατών, πρόσθεσε η κυβέρνηση. Ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο είναι προϋπόθεση για την έκδοση των όρων τοποθεσίας, σύμφωνα με την απόφαση. Η προθεσμία για την εκπόνηση του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένης μελέτης για την προστασία της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με τους όρους της στρατηγικής συνεργασίας, το κονσόρτσιουμ ανέλαβε να προσδιορίσει τις τοποθεσίες και να εκπονήσει χωροταξικά έγγραφα και τις απαραίτητες μελέτες. Ο στρατηγικός εταίρος πρέπει να κατασκευάσει τους ηλιακούς σταθμούς με συστήματα αποθήκευσης έως την 1η Ιουνίου 2028 και να τους παραδώσει στην EPS.

Η Hyundai Engineering είναι μία από τις εταιρείες του Νοτιοκορεατικού Ομίλου Hyundai Motor. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δραστηριοποιείται επίσης στο Μαυροβούνιο σε συνεργασία με την UGTR, η οποία έχει έδρα το Μαϊάμι, Φλόριντα.

Διαβάστε ακόμη