Το δρόμο της οριστικοποίησης παίρνει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση του κειμένου και στη Βουλή, με το χρονοδιάγραμμα να «δείχνει» υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του επόμενου μήνα.

Όπως είχε γράψει το energygame.gr, χθες συνεδρίασε η Διυπουργική Επιτροπή του ΕΣΕΚ, στην οποία το ΥΠΕΝ παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 366 σχόλια υποβλήθηκαν στο open.gov (που στην πλειονότητά τους προήλθαν από πολίτες), ενώ εστάλησαν 180 επιστολές στο ΥΠΕΝ, με το 42% εξ αυτών να προέρχεται από εταιρείες και ένα άλλο 35% από συνδέσμους. Τα περισσότερα σχόλια των ιδιωτών αφορούσαν στην προστασία του περιβάλλοντος, την προτεραιότητα σύνδεσης στο δίκτυο των Ενεργειακών Κοινοτήτων και την κατάργηση της εξόρυξης υδρογονανθράκων και της χρήσης φυσικού αερίου, ενώ τα πεδία ενδιαφέροντος εταιρειών και φορέων -όπως προέκυψε από τις επιστολές που κατατέθηκαν- ήταν η προώθηση των ΑΠΕ, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, τα δίκτυα και η αποθήκευση ενέργειας, η προώθηση του υδρογόνου κ.ά.

Η ενσωμάτωση σχολίων από τη δημόσια διαβούλευση οδήγησε σε σημειακές αλλαγές στο κείμενο του ΕΣΕΚ και σε μικρές αναπροσαρμογές ορισμένων εκ των προβλέψεών του. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες αναθεωρήθηκαν ελαφρά προς τα κάτω οι στόχοι για την ενεργειακή κατανάλωση στο τέλος της δεκαετίας, ενώ αντιθέτως ανέβηκε -επίσης ελαφρά- ο πήχης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, συνθετικών καυσίμων και για την ισχύ των μονάδων αντλησιοταμίευσης.

Διαβάστε ακόμη