Στη γραμμή της αφετηρίας μπήκε ο τρίτος διαγωνισμός για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση αυτόνομων μπαταριών διάρκειας 4 ετών και συνολικής ισχύος 200 MW που θα αναπτυχθούν στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και το Δήμο Μεγαλόπολης με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει τους όρους της διαδικασίας. Η σκυτάλη περνά τώρα στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που θα ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης και θα προκηρύξει το διαγωνισμό που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί –με την επιλογή των σταθμών που θα λάβουν ενίσχυση- έως τις 15 Δεκεμβρίου 2024. Τα projects που θα επιλεγούν θα πρέπει υποχρεωτικά να «μπουν στην πρίζα» έως τις 30 Απριλίου 2026, καθώς οι πόροι που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη στο capex και το opex προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τα έργα που επελέγησαν μέσω των δυο προηγούμενων διαγωνισμών η καταληκτική προθεσμία θέσης σε λειτουργία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025.

Με τον διαγωνισμό αυτό κλείνει ο κύκλος των μονάδων standalone μπαταριών που θα υλοποιηθούν με κρατική ενίσχυση, αφού ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για το επόμενο «κύμα» έργων αποθήκευσης προβλέπει μόνο αδειοδοτικές διευκολύνσεις στη βάση των ρυθμίσεων που προβλέπονται σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Η ΥΑ προβλέπει το «ψαλίδισμα» της δημοπρατούμενης ισχύος στον τρίτο διαγωνισμό κατά 100 MW, στα 200 MW (έναντι αρχικού σχεδιασμού 300 MW), με αποτέλεσμα το σύνολο της ισχύος που θα κατακυρωθεί μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών να διαμορφώνεται στα 900 MW.

Μεταξύ άλλων, η Υπουργική Απόφαση προβλέπει «κόφτη» για τη συνολική κατακυρούμενη ισχύ στο Δήμο Μεγαλόπολης, που δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW. Τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά συμμετέχοντα σωρευτικά για το σύνολο της δημοπρατούμενης ισχύος των τριών διαγωνισμών που ορίζεται στο 25% της συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος αυτών, ήτοι 225 MW. Περαιτέρω, η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για τα ετήσια έσοδα των μονάδων αποθήκευσης για τον τρίτο διαγωνισμό (opex) αυξάνεται στα 145.000 ανά MW ανά έτος (έναντι 115.000 ευρώ ανά MW που ήταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς), ενώ η επενδυτική ενίσχυση (capex) αυξάνεται στα 200.000 ευρώ ανά MW, όσο ήταν στον πρώτο διαγωνισμό (στον δεύτερο «ψαλιδίστηκε» στα 100.000 ευρώ/MW), κάτι το οποίο δικαιολογείται όπως αναφέρουν στο energygame.gr παράγοντες της αγοράς από το γεγονός ότι πρόκειται για μεγαλύτερη διάρκειας μπαταρίες σε σχέση με τους προηγούμενους δυο διαγωνισμούς που αφορούσαν μπαταρίες δίωρης διάρκειας.

Για τους σταθμούς που θα επιλεγούν από την τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία, η Εγγυητική Επιστολή Καλής Λειτουργίας ανέρχεται στο ποσό των 200.000 ευρώ ανά ΜW μέγιστης ισχύος έγχυσης. Με την συμπλήρωση πέντε ετών από την έκδοση της άδειας λειτουργίας κάθε ενισχυόμενης μονάδας, το ύψος της Εγγυητικής Επιστολής απομειώνεται κατά 50%. Η επιστολή επιστρέφεται στους κατόχους των σταθμών εντός έξι μηνών από τη λήξη της περιόδου ενίσχυσης.

Προκειμένου να τηρηθεί η προθεσμία της ηλέκτρισης (30 Απριλίου 2026) απαιτείται υποβολή αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ για την ενεργοποίηση της σύνδεσης κάθε σταθμού έως την 31η Ιανουαρίου 2026.

Τέλος, ενδιαφέρον στοιχείο του τρίτου διαγωνισμού είναι ότι δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση προγραμματισμού σύζευξης των αγορών εξισορρόπησης με τις αντίστοιχες της Ελλάδας, έως την 30η Απριλίου 2026. Τα κριτήρια αυτά πληροί μόνο η αγορά της Βουλγαρίας.

Πέραν των μπαταριών ισχύος 900 MW που θα υλοποιηθούν μέσω των διαγωνισμών, το ΥΠΕΝ ευελπιστεί με τα μέτρα προώθησης της αποθήκευσης που προωθεί να «βάλει στην πρίζα» πρόσθετα έργα ισχύος 1,5-2 GW. To προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύος από μπαταρίες να ανέλθει σε 4,3 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Διαβάστε ακόμη